Öne Çıkanlar sosyal medya Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor sergı Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi 1 yaralı

Bu haber kez okundu.

Toplanan  Zeytinler Organik Zeytinyağına Dönüşerek Satışa Sunuluyor

Karacadağ kalkınma ajansı GAP idaresi UNDP ve Harran Üniversitesi HÜBAK desteği ile Sağlıklı Yarınlar için Organik zeytinyağı üretiyoruz proje kapsamında kurulan Proje Yöneticisi Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr. Ebru SAKAR günlük 40 ton zeytin işleme kapasitesine sahip Ebrulim zeytinyağı tesisinde hem yüksek lisans çalışmasını yürütürken hem de zeytinyağı makinalarını çalıştıran Mizgin AY tüm tesisten sorumlu olan kişidir.

Adana Çukurova üniversitesi ziraat fakültesi bahçe bitkileri bölümünden mezun olduktan sonra Harran Üniversitesi’nde yüksek lisans yapmaya başlayan Mizgin Ay, Harran Üniversitesi’nin 2014 yılında harran üniversitesinin kendi bütçesiyle kurduğu zeytinyağı işletmesinin ardınndan Proje Yrütücüsü Yrd.Doç.Dr. Ebru SAKAR yazdığı ikinci projede Karacadağ kalkınma ajansı GAP idaresi UNDP ve Harran Üniversitesi HÜBAK desteği 40 ton kapasiteli ebrulim zeytinyağı tesisinde de çalışmaya devam etmiştir.

2014 yılında 10 ton kapasite ile kurduğu, 2017 yılında günlük 40 ton kapasiteye çıkarılan iki fazlı “ebrulim zeyinyağı tesisi”ni Harran üniversitesi ziraat fakültesinde Murat Oral ve Alparslan Karabacak ile birlikte işletiyor.

Zeytin ve zeytinyağı üzerine yüksek lisansını yapan ziraat mühendisi Mizgin Ay, girişimcilik ruhunu da ortaya koyarak, fakülte arkadaşları ile birlikte organik zeytinyağı ve salamura üretimi yapıyor.

Harran üniversitesi Ebrulim zeytinyağı ve zeytin işletmesi bölgedeki çiftçilerin ürettikleri zeytinlerin gerekli analizlerin ardından işlendiği tesisin her kademesinde Mizgin AY ile iki lisans öğrencisi görev alıyor.

4 yıl önce kurulan tesiste bölgedeki çiftçiler tarafından getirilen zeytinler belirli bir ücret karşılığında modern cihazlarla gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra organik zeytinyağına dönüşerek satışa sunuluyor.

Ebrulim zeytinyağı tesisinde, girişimcilik ruhunu üstlenen kadın girişimci ziraat mühendisi Mizgin Ay, gününün büyük bir bölümünü arkadaşları ile birlikte yağ tesisinde geçiriyor.

Zeytinyağı ve salamura üretimi yaptıklarını belirten işletme sorumlusu Mizgin AY, geliştirdikleri projeyle ilgili yaptığı konuşmada, “bölgedeki çiftçilerin getirdikleri zeytinler önce temizleniyor. Ardından kırılıyor, zeytinin hamur haline getirilerek Geri kalan kısmı ile kontrolleri yapıldıktan sonra saf zeytin yağına dönüştürülüyor” dedi. Zeytin yetiştiriciliği konusunda zeytin konusunda Proje yöneticisi ile çiftçilere bilgilendirme yapmaktadırlar.

İki lisans öğrencisiyle çalıştıklarını belirten Mizgin Ay, konuşmasının devamında, “elde ettiğimiz zeytinyağının bölge zeytinyağı kalite kriterlerini yükselttiklerinin ve proje kapsamında verdilen tadım eğitimleri ile çiftçilerin bilgi düzeylerini artırdıklarını ve çiftçinin evde zeytinyağı kullanımının artırdıkları iletmiştir. Geri kalanı ise Üniversite aracılığı satışa sunuluyor. Sofralık zeytinlerin ise zeytinler ise kalitesine göre kırılarak ya da çizilerek salamura dönüştülüp paketlenerek satılıyor” diye konuştu.

Mizgin Ay ile birlikte projede yer alan lisans öğrencisi Murat Oral ise, “zeytinler önce yıkanıyor, ardından kırıcı ile çekirdeği kırılıyor. Belli bir süre malaksörde işlendikten sonra dekantör ve seperatörden sonra zeytin yağı elde ediliyor” şeklinde konuştu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49