Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

Terzilik mesleği hazır giyim karşısında yok oluyor

Yaygınlaşan hazır giyim karşısında adeta direnen terzilik mesleği, şimdilerde tamir ve onarım işleri ile ayakta kalmaya çalışıyor. Hazır giyimin büyük darbe vurduğu terzicilik mesleğine, son darbeyi de, bütün dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vurdu.

TERZİ ESNAFI DERTLİ

Mesleğin geldiği durumu anlatan 35 yıllık terzi Mehmet Taşalan “Mesleğimiz kaybolmaya yüz tutmuş durumda. Şimdilerde tamir işleri ile ayakta kalmaya gayret gösteriyoruz” diyor.

Hazır giyim sektörünün yaygın olmadığı dönemlerde vatandaşların elbise diktirebilmek için sıraya girdikleri ve siparişlerini alabilmek için günlerce beklemek zorunda kaldığı terziler, şimdilerde eski günleri arar oldu. Bir zamanlar takım elbise dikimi yapan terzi esnafı şimdilerde tamirat işleri yaparak ayakta kalmaya çalışıyor. Terzi esnafı, eski bir meslek olan terziciliğin gelişen teknoloji karşısında hazır giyime direndiğini dile getiriyor.

YIRTIKLAR, SÖKÜKLER, DARALTMA İŞLERİ

Özellikle son yıllarda Şanlıurfa^'da yaygınlaşan ve birbirinden farklı markaların açmış olduğu hazır giyim sektörünün işlerini olumsuz etkilediğini anlatan Taşalan şöyle devam etti: “Konfeksiyonların işlerimize etkisi çok oluyor, vatandaş o tür mağazalara gidip kendine uygun olanını hemen alabiliyor ve giyebiliyor. Bu şekilde fiyat konusu da biraz daha uygun olabiliyor. Ama terzide elbise diktirmek isterse maliyeti biraz daha yüksek olabiliyor ve bir takım elbisenin hazır olabilmesi için de en az 10 gün beklemek zorunda kalıyor. Bu durum da müşterinin hazır giyime yönelmesine sebep oluyor. Terzi esnafı şuan bir tek tamirata kaldı diyebiliriz. Yırtıklar, sökükler, daraltma işleri, kısaltma işleri gibi işlerle geçimini sağlıyor"dedi.

ÖĞRENCİLERİN HEPSİ PANTOLON DİKTİRİRDİ

Önceki yıllarda yaklaşık 100 takım elbise diktiğini ifade eden Taşalan şimdilerde ise dikecek elbise bulamadıklarını aktardı. Taşalan "Eskiden öğrencilerin hepsi pantolon diktirirdi. Siparişlerden dolayı başka işlere vakit bulamıyorduk. Önceki yıllarda okullar açılmadan yüzlerce sipariş alırdık. Şimdi ise ucuz Çin malı okul kıyafetleri yüzünden, yeni eğitim sezonunun başladığının farkına bile varamıyoruz ayrıca yazın aldığım çıkarlarda okul açılmasıyla birlikte işi bırakıyor " şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48