Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Sipahi Pazarı teknolojiye direniyor

Şanlıurfa’da 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan ve halen dokuma ürünlere ev sahipliği yapan tarihi Sipahi Pazarı'nda esnaf, el emeği göz nuru ürünlerin teknolojinin gelişmesiyle fabrikaların gölgesinde kalırken yine de meraklıları tarafından hal rağbet görüyor.

Sipahi çarşısında dokuma ürünlerinden el işi halı, el işi kilim, hakiki deri yelek, şark köşesi, Bâtıniye, seccadeler, gibi birçok ürünler uygun fiyata satılıyor. Bu pazarın en önemli özelliği ise birçok medeniyetin işçiliğine ait olan ürünlerin bir arada bulunması, Ermeni el işi, İran el işi maddeleri gibi birçok tarihi halılar, kilimler sipahi pazarından alınıyor ve yerli yabancı turistlere satılıyor.

Eski zamanlardan beri herkesin evinde bulundurduğu lüks ve zengin yaşam tarzının simgesi olan kilim ve halılar rahat olduğu kadar insan sağlığına da faydası var. Diğer halılara göre daha sağlıklı ve doğal olan kilim ve halılar Şanlıurfa’nın kırsal kesiminde yaşayan vatandaşların ve Şanlıurfa’ya gelen turistlerin ilgisini çekiyor.

El emeği halılar 30 günde yapıldığını belirten Sipahi pazarı esnafı Halil Şansal,“Burası sipahi pazarı eskiden beri el dokuması, Isparta demircilik, el sanatları bu çarşıda alınır satılırdı. Bu çarşıda zamanında 30-40 tane tellal vardı Ben de eski esnaflardanım, bu çarşının eski yoğunluğu kaybolmuş çünkü makine halıları çıktıktan sonra talep azaldı. Sadece el sanatlarından anlayanlar gelip buradan halı alıyorlar meraklısı var. fakat eski alışveriş yok Çok güzel bir sanat güzel ve tarihi kilimler 90 yıl 100 yıllık geçmişi var, hepsi bunların el emeği göz nuru, şu an bu ürünler bulunmuyor.

Akıllı insanlar bu mesleğe, sanata önem veriyorlar, bilmeyenler ise sıradan bir şeymiş gibi sanıyorlar ama asla öyle bir şey değil bu kilimleri hepsi birer emek bunlar, 30 günde yapılıyor kolay bir şey değil her bir kilimin bir manası var.

Fiyatlar asla pahalı değil buradan bizden alanlar esnaflar, dışarıdaki esnaflar bunları değerlendiriyorlar bugünün şartları ile buradaki fiyatlar çok cazip 300-400 liraya En pahalısı 1500 liraya kadar alıcı buluyor”diye konuştu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49