Öne Çıkanlar Karaköprüde sıkışmalı kaza Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi 1 yaralı sanlıurfa

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa’da İlkyardım Eğitmeninden hayat kurtaran bilgiler
Şanlıurfa’da yaz sıcaklarının etkisini artırmasıyla birlikte serinlemek için baraj, su kanalı, deniz ve havuz gibi alanların tercih edilmesi bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Kentte özellikle çocukların ve yüzme bilmeyenlerin önlem almadan bu sulara girmesi boğulma olaylarında artışa neden oluyor.
Kentte son iki haftada boğulma vakaları ile ilgili peş peşe acı haberler gelirken, boğulma olaylarında görülen bu artış ise tedirginliğe neden oluyor. Şanlıurfa'da temmuz ayında büyük çoğunluğu Atatürk Barajı Fırat Nehrinde ve sulama kanallarında olmak üzere yaklaşık 11 kişi can verdi.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığında İlkyardım Eğitmeni olarak görev Yapan Tahir Ocak, suda boğulma olaylarında yapılması gereken ilkyardım müdahaleleri hakkında bilgi vererek yüzme bilmeyen vatandaşların suya kesinlikle girmemesi konusunda da uyarıda bulundu.
Boğulma vakalarında öncelikle kurtarıcının kendi önlemini alması gerektiğine dikkat çeken Eğitmen Ocak, şu ifadelerde bulundu; “Boğulma vakalarını sadece boğulma olarak ele almayalım. Kazalarda da hepsinde bizim halka yönelik ilk yardım eğitimlerimiz var. Kişilerin mutlaka bu ilk yardım eğitimini almaları gerekiyor. Özellikle temel yaşam desteği dediğimiz olay, bilmeyen kişi boğulmalarda herhangi bir ilk yardım müdahalesi yapması zor. Bir uygulama bile vatandaşın durumunun daha da kötüye gitmesine sebebiyet verebilir. Boğulmaların nedeni akıntıların olması, havuzlara göre baraj ve kanaların dibindeki oluşan bataklık olayı girdaplar. Bu saydıklarım tehlike yaratıyor. Özelliklede şunu söylemek istiyorum. İlk yardımda da anlatıyoruz öncellikle kendinizi koruyacaksınız. Boğulan bir kişide kurtarma dediğimiz önce ilk yardımcı kendisini koruyacak. Ne kadar yüzme bilirsen bil, inanın boğulan kişi sizi boğar yaklaşmayı bilmiyorsanız. Bir ilk yardımcı veya bir vatandaş, boğulan kişiye karşı önce kendini koruyacak, sonra yardım çağıracak. Boğulan kişiyi suyun içerisinde soluk verebilir bu yaşamı daha da çabuk döndürme yaşamsal fonksiyonların dönmesine sebebiyet verir. Onun için soluk suyun içerisinde verilebilir. Çıkardıktan sonra kişi soluk alıyorsa önce onu değerlendirmemiz lazım. Solunumu değerlendirmemiz lazım. Soluk alım vermediğinde solunumu değerlendirmemiz gerekiyor. 5 -10 saniye arasında bir solunum değerlendirmesi yaparken tabi bunun için boğulmanın nedeni bizim için çok önemlidir. Kişi düştü mü, düştüyse adale kas gibi iskelet yapısında kırıklar çıkıklar olabilir mi? Bunlara çok dikkat etmek gerekiyor. Yine tekrar ediyorum bu ilk yardım uygulamalarını kesinlikle halkımızın bulduğu yerlerde nerelerde veriliyorsa gidip başvurularını yapsınlar ilk yardım eğitimini alsınlar” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49