Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa Teknokent’te, Akdenizli Araştırmacılarla

Su ve tarım için web uygulamaları oluşturulmasının amaçlandığı proje, Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerdeki çiftçilere ve genç su uzmanlarına pek çok faydalar sağlayacak. Proje ile uzaktan algılama ve hassas tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması hedeflenmekte. Projenin Türkiye ortağı olarak proje çıktıları olan açık kaynaklı uygulamaların, ülkemizde de kullanımının sağlanması hedefleniyor. Özellikle suyun doğru yönetimi, su hasadı, yer altı su kaynaklarının geri beslenmesi gibi konulara odaklanılacak proje,2024 yılına kadar devam edecek.

İspanya'dan Aigües de Barcelona, CSIC, Barselona Metropolitan Bölgesi, Fransa'dan INRAE ve LISODE, Yunanistan'dan Tesalya Üniversitesi, Tunus'tan INRGREF Enstitüsü ve Ezzayra Solutions, Lübnan'dan Beyrut Amerikan Üniversitesi ve ülkemizden 2015 yılından beriŞanlıurfa Teknokent’te faaliyet gösteren MetaMeta Anatolia şirketinin dahil olduğu10 ortaktan oluşan bir konsorsiyuma sahip proje,İspanyol Cetaqua adlı araştırma şirketince koordine edilecek.Akdeniz'de su, tarım, gıda, tarım-gıda değer zinciri temalarında uluslararası ortak projeler destekleyen PRIMA Programı olan Prima-Med programınca desteklenen proje, ülkemizde TÜBİTAK tarafından yürütülüyor.

Akdeniz Bölgesinde gıda güvenliği, su yönetimi ve iklim değişikliği nedeniyle azalan su kaynaklarının, tarımsal üretimi ve artan nüfusu etkilediğini, mevcut sorunun; ihtiyaç ile araştırma sonuçları arasındaki kopukluk olduğunu belirten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi doktora öğrencisi Şükrü Esin; “Projenin amacı, özellikle iklim değişikliği sorununa odaklanarak, Akdeniz bölgesinde gıda güvenliği ve su yönetimi alanında araştırma sonuçları ile gerçek pazar ihtiyaçları ve son kullanıcı talepleri arasında bağlantıyı kurmaktır. MAGO, Akdeniz'de tarım için Web uygulamaları ile ortak bir platform olan WEMED'i geliştirecek. Projede daha iyi su kullanım verimliliği ve toprak koruma için izleme ve modelleme geliştirilecek ve tarımda atık su yeniden kullanım sistemlerinin planlaması ve işletimi iyileştirilecek. En önemlisi ise iklim değişimi adaptasyonu için yeni çözümlerle katkıda bulunulacak. Toplam bütçesi 2,5 Milyon Euro olan MAGO projesinin finansmanı, Avrupa Birliği'nin Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı Horizon 2020 kapsamında PRIMA-MED programı tarafından sağlanacak” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48