Öne Çıkanlar Yine Halkın İçinde getirildi boks mıllı bırlık ve kardeslık restore

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa'dan Dünya  tarımına kazandırılacak
Şanlıurfa'da ürün verimliliği ve çeşitliliğine katkı sağlamak amacıyla faaliyet yürüten GAPTAEM, üretimi yok denilecek kadar azalmış bir çok ürün çeşidini koruma altına alarak yeniden tarıma kazandırmak için çalışma yürütüyor.
Dünyada ilk kez GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen fosfor çözen bir fungus formüle edilerek dünya tarım sektörüne kazandırılacak. Fosfor Çözücü Mikrobiyal formülü ile geliştirilen organik funguslar Mısır Bitkisinde başka gübreleme yapmadan olumlu sonuçlar verdi.
TAGEM bünyesinde Araştırma Geliştirme Destek Programı çerçevesinde Enstitü müdürlüğü ve özel sektör iş birliği kapsamında Ziraat Yüksek Mühendisi Şahimerdan Türkölmez tarafından yürütülen "Fosfor Çözücü Mikrobiyal Kültür İçeren Biyogübre Formülasyonlarının Geliştirilmesi" projesi kapsamında organik dolgu materyalleri üzerinde geliştirilen fungusların arazi denemelerinin bitki gelişimine etkisi değerlendirildi.
Haziran sonunda ekimi yapılan mısırlara ekimle birlikte mikrobiyal gübre uygulaması yapıldıktan sonra hasat zamanına kadar periyodik sulama dışında hiçbir uygulama yapılmadı. Bitkilerin gelişimleri gözlemlenerek hasat gerçekleştirilmiş ve edilen veriler doğrultusunda mikrobiyal uygulamaların oldukça iyi sonuçlar verdiği tespit edildi.
GAPTAEM ortaklığı ile yürütülen bu çalışma ile Dünyada ilk kez fosfor çözen bir fungus Ülke bünyesinde formüle edilerek dünya tarım sektörüne kazandırılacaktır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49