Öne Çıkanlar Şanlıurfaspor Nazili Belediyespor Suriyelilerin Girişimciliğe Teşviki İçin Düğmeye Basıyor muzaffer patates hasad

Bu haber kez okundu.

Şanlıurfa'da 'mucize bitki' çiçek açtı

Şifa verici bir bitki olan safran soğanlı bir kültür bitkisidir. Bu bitkiden ise baharat elde edilir. Gıda boyası ve doğal tatlandırıcı bir bitki olan safran ağırlığına göre en pahalı baharatlar arasında yer alıyor.

Şanlıurfa’da, Eyyübiye ilçesi Keskin Mahallesi çiftçi Abdullah Karataş, Safran bitkisini kendi arazisinde denemeler yaparak yetiştirdi. Kendisine destek olunması durumunda ticari anlamda safran yetiştirebileceğini söyledi.

"BANA DESTEK ÇIKILSIN İHRACAT YAPAYIM"

Safran Deneme Bahçesi’nde üretilen safran çiçeği kozmetik gıda ve ilaç sanayinde kullanılıyor. Çiftçi Karataş, “Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün elde edilebilen safranın kilogramı 50-60 bin liradan satılıyor. Bende bir kaç yıldır deneme ekibi yapıyorum. Ama tohuma çok yüksek bana destek çıkıldığı taktirde bende daha geniş alanda ekip ihracat yapmak istiyorum"dedi.

"MÜDÜRLÜK OLARAK ÇİFTÇİMİZİN YANINDAYIZ"

Eyyübiye Tarım ve Orman İlçe Müdürü İsa İzgi ise,"Eyyübiye Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü olarak Abdullah Karataş'ın yaklaşık 6 yıla yakın süreyle farklı tarihlerde Safran bitkisi yetiştirmek ile ilgili çalışma ve denemelerinde teknik destek verdik. Üreticimiz Safran yetiştiriciliği yaptığı denemelerinde uygun Ekim tarihi ve hasat tarihleri arasında yaptığı Ekim denemelerinden uygun Ekim ve hasat tarihi ile ilgili deneyim kazanmıştır. Eyyübiye İlçe Müdürlüğü olarak ekiminden hasatına kadar üreticimize destek verdik. Üreticimize maddi destek tohum desteğinin sağlanması durumda Daha büyük bir alanda Safran yetiştiriciliğine başlayacağını söyledi. Eyyübiye Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü olarak üreticimiz Abdullah Karataş'a Teknik konularda sürekli destekleyeceğimizi ayrıca tohum temini ile ilgilide ilgili kurum ve kuruluşlarla görüşmeler yapılacaktır. Bizler sürekli sahadayız Üretim yapan üreticilerimizin yanındayız "diye konuştu.

SAFRAN NEDİR?

Safran, Latincede "crocussativus" olarak adlandırılmış olup soğanlı bir kültür bitkisidir.

Süsengiller (Iridaceae) familyasındandır.

Sonbaharda çiçek açar ve 20-30cm boylarına ulaşabilir.

SAFRAN NERELERDE KULLANILIR?

Safran çiçeği, günümüzde daha çok baharat, ilaç ve parfüm sektörlerinde kullanılır.

Safran yiyeceklere parlak ve sarı bir renk katmaktadır.

Pilavlarda ve etli yemeklerde aroma vermek ve zerde tatlısı, lokum ve bitki çayı yapımında kullanılır.

Safranın Mısır’da M.Ö 1000’li yıllarda mumyalamada kullanıldığı rivayet edilir.

Safranın Roma ve Antik Yunan’da boyanın ham maddesi olarak kullanıldığı kayıtlar altına alınan bilgiler arasında yer alır.

Romalı kadınların Safranı saçlarını sarıya boyamak için kullandıkları rivayet edilir.

Mardin’de Deyrulzafaran Manastırı yapılırken duvarlarında Safran kullanıldığı söylenir.

Tekstilde kumaş boyası olarak kullanılır.

SAFRANIN FAYDALARI NELERDİR?

İştah düzenler.

Safran bitkisinin içinde bulunan crosinmaddesinin antitümör etkisi olduğu bilinir.

Kan dolaşımını düzenlemektedir.

Magnezyum, potasyum ve demir gibi mineraller açısından zengin olduğu bilinir.

Seratonin düzeyini dengelediği, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik rahatsızlıkların üstesinden gelinmesine katkıda bulunduğu bilinmektedir.

Omega-3 yönünden zengin olduğu tespit edilmiştir.

YETİŞTİRİLMESİ

Safran çiçeğinin içinde alan kırmızı renkli ince iplikler, gün doğmadan toplanarak hasat edilir.

Kilogram fiyatı 50 bin Liranın üzerindedir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyayabildiği bilinir.

Şimdiki verilere göre üretiminin azaldığı bilinen Safranın Osmanlı dönemindeki üretiminin 10 tona ulaştığı kayıt altına alınmıştır.

Günümüzde, başta İran olmak üzere sınırlı bölgede üretimi yapılır.

Ülkemizde ise, tarihi evleriyle ünlü olan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilmektedir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49