Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor Arap Dünyası İşadamları Heyetini Kabul Etti 1 yaralı sergı

Bu haber kez okundu.

Önen, “Çiftçiler her mevsimde çalışırlar”

Beslenmemizde çiftçilerimizin emeği olduğunu unutmayalım

14 Mayıs 1946 ‘Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyon’unun kuruluş tarihi olduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Abdülkadir Emin Önen, “Bu kuruluşun kısa adı İFAB’dır. Türkiye Ziraat Odaları Birliği de bu kuruluşun üyesidir. Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonunun kuruluş günü olan 14 Mayıs yalnız bizde değil kuruluşa üye bütün ülkelerde Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlanmaktadır. Çiftçi, geçimini toprağı ekerek sağlayan kimsedir. Beslenmemiz için gerekli tarım ürünleri üreten çiftçilerimiz bağ, bahçe ve tarlada zor şartlar altında çalışırlar. Giyeceklerimizin ham, maddesi olan pamuğun, ipeğin, yünün üretilmesinde de çiftçilerimizin emeği vardır. Beslenmemizde çiftçilerimizin emeği olduğunu unutmayalım” dedi.

Yaşamımızı çiftçilerimizin ürettiklerini yiyerek sürdürüyoruz

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Emin Önen, nüfusumuzun büyük çoğunluğunun köylerde çiftçilik yaparak yaşamlarını sürdürdüklerini ve bizlerin de yaşamına katkıda bulunduklarını belirterek, “Çiftçiler her mevsimde çalışırlar. Bu çalışmalarının sonucu olarak sofralarımızın ekmeğini, meyvesini, sebzesini üretirler. Yaşamımızı çiftçilerimizin ürettiklerini yiyerek sürdürürüz. Güç şartlar altında çalışan, yorulan çiftçilerimize saygılı olmalıyız. Yiyeceklerimizin her birinde çiftçilerimizin alın teri ve göz nuru olduğunu unutmamalıyız. Zaten Devletimiz çiftçilerimize destek maksadıyla GAP, KOP, DAP gibi sulama projeleri hayata geçirmektedir. GAP dediğimiz Güneydoğu Anadolu Projesi; başta Şanlıurfa’mız olmak üzere bölge illerinin tarımsal sulama, hatta içme suyu ihtiyaçlarının yanı sıra elektrik enerjisi üretimine de katkı sağlamaktadır. Aynı zamanda bu projelerden değişik şekillerde faydalanarak enerji de üretmektedir. Beslenmemizi sağlamak için her mevsim gece gündüz, yaz kış demeden çalışan çiftçilerimize saygılı olalım” diye konuştu.

Verimli tarım arazisi tüm dünyada altın değerindedir

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Önen, açıklamalarını şöyle sürdürdü;

“TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da açıklamalarında belirttiği gibi; Dünya nüfusunun hızla arttığı ancak insanları besleyecek tarım topraklarının azaldığı inkar edilemez bir gerçektir. Bunun bilincinde olan gelişmiş ülkeler, toprak avına çıkmış durumdalar. Dünya Ticaret Örgütü raporuna göre, 41 ülke başka ülkelerden toprak kiralamakta veya satın almaktadır. 62 ülke ise topraklarını ikinci bir ülkeye kiraya vermekte veya satmaktadır. Tarım alanı kiralama veya satın almada İngiltere, ABD ve Çin ilk sıralarda yer alıyor. Kongo Cumhuriyeti yüzölçümünün dörtte birinden fazlasını kiraya vermiş veya satmıştır. Ukrayna, tek anlaşmayla Çin'e toplam yüzölçümünün yüzde 5'i olan 3 milyon hektar tarım alanını 50 yıllığına kiralamıştır. Bugün verimli tarım arazisi tüm dünyada altın değerindedir. Onun için insanlarımızın verimli arazilerine beton binalar dikmemelerini, Belediyelerimizin verimli tarım arazilerini imara açmamalarını, gerektiğinde kıraç arazilerde yerleşim alanları oluşturulmasının teşvik edilmesi gerekmektedir.”

Urfalı Ziraatçiler de Ankara’da etkinliğe katıldı

Bu yıl Türkiye Ziraat Odaları Birliğince (TZOB) düzenlenecek “Dünya Çiftçiler Günü” etkinliği, 81 ilden on binlerce çiftçiyi Ankara'da buluşturdu. Şanlıurfa Ziraat Odamız da Başkan Ahmet Eyyüpoğlu öncülüğünde Ankara’da yerlerini aldılar.

Bilindiği gibi; Türkiye'de istihdam edilen 26 milyon 672 bin kişinin yüzde 18,3'ü tarım sektöründe çalışıyor. Mevsim şartları nedeniyle tarımsal faaliyetin dibe vurduğu ocak ayında bile tarım, 4 milyon 893 bin kişiye istihdam sağladı. Mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre de her sene artış gösteren tarım istihdamı Ocak 2016'da 5 milyon 395 bin seviyesindeyken, bu yılın aynı ayında 5 milyon 467 bine yükseldi. Ocak ayı iş gücü verilerine göre tarım, kadınlarda işsizliği 4,2 puan düşürerek % 19,6'dan 15,4'e, erkeklerde 1,5 puan düşürerek % 13,4'ten 11,9'a, toplamda işsizliği 2,2 puan düşürerek % 15,2'den 13'e indirdi.

Anahtar Kelimeler:
UrfaTarımCıftcıOnen
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49