Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

“Obezite” Sağlıklı Yaşam İçin Büyük Risk
Günlük alınan kalorinin harcanan kaloriden fazla olması durumunda, harcanamayan kalori vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezite oluşumuna neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından da obezite, sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanmıştır.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Balıklıgöl Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzm. Dr. Zeynep TÜRKMEN
“Ülkemizde yapılan çalışmalar ve Şanlıurfa'da gözlemlediğimiz kadarıyla toplumumuz giderek şişmanlamakta. Bel çevresi yağlanması ve metabolik sendrom riski özellikle genç orta yaş kadınlarda giderek artmaktadır. Teknolojik ilerlemelerin hayatı kolaylaştırırken günlük yaşamdaki hareketlerin önemli kısmını sınırlandırdığını, bunun sonucunda da bireylerin obezite riski ile karşılaştığını söyledi.
Metabolik sendrom kalp krizi, felç ve şeker hastalığı riskini arttıran tehlikeli bir tablodur. Metabolik sendromu olan hastalarda kalp krizi gelişme riski iki kat şeker hastalığı, gelişme riski ise beş kat daha fazladır. Tablo içerisinde bel çevresinin geniş olması, kan basıncı, kan şekeri trigliserit dediğimiz serbest kan yağları düzeyinin yüksek olması ve iyi huylu kolesterol olarak tanımladığımız “Hdl” kolesterolün düşük olması bulunmaktadır. Metabolik sendromun herhangi bir belirtisi yoktur ve herhangi bir yakınmaya da sebep olmaz. Metabolik sendromu oluşturan risk faktörleri birbiriyle ilişkilidir. Bu nedenle tedavide bir bütün olarak ele almak gerekir.
Uzm. Dr. Zeynep TÜRKMEN sözlerini şöyle tamamladı:
• Haftada en az üç gün, 45 dakika olacak şekilde tempolu ve düzenli egzersiz yapın.
• Günde 4-5 gr’dan fazla tuz tüketmeyin
• Kan basıncınızı düzenli aralıklarla kontrol ettirin
• Özellikle ailenizde kalp hastalığı veya şeker hastalığı öyküsü varsa geç kalmadan tıbbi yardım alın.
• Yüksek tansiyonun ve yüksek kolesterolün erken tedavisi sizi kalp hastalığından koruyacak en etkin önlemler arasındadır.
• Bel çevrenizi takip edin. Unutmayın; bel çevreniz sadece estetik değil aynı zamanda sağlık ölçünüzdür dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48