Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

Neolotik Çağ Araştırma Merkezi Şanlıurfa’da Kuruluyor

Şanlıurfa’da Karahantepe Kaza alanında Çıkan insan başı heykel Yeril ve yabancı Turistlerin büyük ilgisini çekiyor.Karahantepe'de üç yıldır devam eden kazı çalışmalarında şimdiye kadar ortaya çıkarılan 28 eser, kısa sürede tamamlanan restorasyon işlemlerinin ardından görücüye çıktı. Neolitik döneme ilişkin 11 bin yıllık olduğu belirtilen eserlerin arasında insan ve hayvan başlıklı mühendislik harikası heykeller dikkati çekiyor.

HEYKELLER YERLİ VE YABANCI TURİSTLERİN İLGİ ODAĞI OLDU

2019 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Üniversitesi adına Prof. Dr. Necmi Kurul’un başkanlık ettiği teknik kazı ekibi çatısı altında Göbeklitepe ile kazıları ile birleştirilen Karahantepede gün yüzüne çıkan insansı heykelleri yerli ve Yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

Göbeklitepe kazılarında hayvan betimlemeleri daha çok yer alırken Karahantepe ise daha çok insan heykelleri ile konuşuluyor. Aynı zamanda Neolotik önemli yerleşim yerlerinden olan ve yaklaşık 10 bin yıllık tarihi olan Karahantepe’de yapılan kazılar ile gün yüzüne çıkan insana özgü yapılar, insan kafası ve üç boyutlu heykeller ziyaretçileri hayrete düşürüyor.

NEOLOTİK ÇAĞ ARAŞTIRMA MERKEZİ ŞANLIURFA’DA KURULUYOR

Göbeklitepe ve Karahantepe’de yapılan kazılar ve bulunan eserler ile Şanlıurfa’nın hem dünyada hem de Türkiye’de bütün dikkatleri üzerine çektiğini aktaran Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Müdürü Celal Uludağ, Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un projeleri arasında Şanlıurfa’ya Neolotik Çağ Araştırma Merkezi kurulmasının olduğu müjdesini de verdi.

Karahantepe özelinde ve yine taş tepeler projesi genelinde ülkemiz ile dünyada bir çok üniversite ile yürütüldüğünü sözlerine ekleyen Uludağ, 2023 Dünya Neolotik Kongresi’nin Şanlıurfa’da yapılmasının planlandığını söyledi.

ŞANLIURFA MÜZESİNİŞ 200 BİN KİŞİ ZİYARET ETTİ

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Müdürü Celal Uludağ; “Şanlıurfa Müzesi’nde Karahantepe salonun açılmasıyla birlikte müzemizde ziyaretçi yoğunluğu yaşandı. İnsanlar Karahantepe ismini duyduktan sonra Taş Tepeler Projesi ile açılan sergiye yoğun ilgi gösterdiler. Şanlıurfa Müzesinin ziyaretçi sayısı 200 bini bulurken, Göbeklitepe’yi 600 bin kişi ziyaret etti. Bu rakamlar bizim için mutluluk verici. Şanlıurfa’da yapılan kazı çalışmaları ile birlikte tüm dünyanın gözü ilimize çevrildi. İlimizde yapılması planlanan 2023 Dünya Neolotik Kongresi ile hem bilim adamları hem turistler kazıların yapıldığı eserler ile ilgili bilgilere ulaşmış olacaklar, bu kongrenin ziyaretçi sayısını daha da arttıracağını düşünüyoruz.” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48