Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

Mısır’da Türkiye birincisidir
Şanlıurfalı mısır çiftçilere eğitim vermek amacıyla, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
binasında mısır kurutma eğitimi verildi.
 
Mısır üretiminin en fazla üretildiği Şanlıurfa’da, bu yıl 610 bin tonluk mısır rekoltesinin beklendiği Şanlıurfa’da çiftçilere mısır kurutma eğitimi verildi.
 
Nişasta ve Glikoz Üreticileri Derneği(NÜD)ve Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) iş birliğinde gerçekleştirilen Mısır Kurutma Operatörü Eğitimi verildi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü Eğitim Tesislerinde gerçekleştirilen toplantının açılış konuşmasının ardından, TMO Şube Müdürü Abdurrahman Güneş kürsüye çıktı. Çiftçilere seslenen Güneş, çiftçilere, mısır kurutmanın püf noktalarını aktardı. Çiftçilere, Mısırda küf oluşumunun sakıncaları, mısır kurutulurken dikkat edilmesi gereken hususlar, kurutma sistemleri ile kurutucu kullanmanın avantajları gibi konular anlatıldı.
 
Daha sonra kürsüye çıkan Tarım İl Müdürü, Necip Özgökçek de, çiftçilerin belli başlı sorunlarını ele alarak, konuşmasına başladı. Mısır üreticilerine seslenen Özgökçek, mısırdaki rekoltenin yükseltilmesi için üreticilere bilgi verdikten sonra, “ Dane mısırda üretim miktarı, 2002 yılında Şanlıurfa’da 10 bin ton dane mısır üretilirken, 2012 yılında bu rakam 610 bin tona ulaşmıştır. 10 yılda 60 kat artış görülmüştür. 2002 yılında Türkiye’deki dane mısır, üretiminin yüzde 0,5’i Şanlıurfa’da gerçekleşirken, 2012 yılında bu rakam 13,2’ye yükselmiştir. Şanlıurfa, mısır üretimi bakımından Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır” ifadelerine yer verdi.
 
NÜD Başkanı Rint Akyüz, yazılı bir açıklama yayınlayarak, çiftçilere şu bilgileri verdi; Şanlıurfa, 200 yılında 8 bin tonluk üretimi ile çok düşük pay aldığı mısır üretiminden, 2010 yılında453 bin ton ile yüzde 10’un üzerinde pay aldı. Bu yıl beklenen 670 bin tonluk üretimle Şanlıurfa kendi üretim rekorunu kırarken, aynı zamanda Türkiye mısır üretimindeki payını ve katkısını da artırıyor” şeklinde konuştu.
 
Rint Akyüz, mısırın artık Türkiye için olmazsa olmaz tarım ürünleri arasına girdiğini de aktardı. Mısırın, çıktıkları itibariyle birçok sanayi dalı için çok önemli bir hammadde olduğunu dile getiren Akyüz, nişasta ve glikoz üreticileri olarak, her yıl 750 bin tona yakın mısırı çiftçiden satın aldıklarını belirterek, şunları kaydetti: “temel hammaddemiz olan mısırı yüzde yüz yurt içi üretimle karşılamaktayız ve yıllık ortalama 750 bin ton mısır kullanmaktayız. Mısırdan elde ettiğimiz ürünlerle başta ve büyük ölçüde gıda ve içecek sanayimiz olmak üzere ilaç, savunma, tekstil ve kimya gibi birçok sektöre hizmet veriyoruz.
 
Öte yandan nişasta sanayicileri olarak mısır çiftçilerimizin kârlı ve kazançlı olması için elimizden gelen desteği de yıllardır vermeye çalışmaktayız. Son yıllarda GAP projesi ile birlikte ikinci ürün olarak, mısır yetiştiriciliği, Şanlıurfa’da büyük önem kazandı. Çiftçimiz, mısırın ekonomik getirilerinden yeni faydalanmaya başlıyor. Biz de nişasta üreticileri olarak, bu eğitimlere destek vermek suretiyle onların bu işten daha fazla kazanç elde etmelerini, aynı zamanda ülke ekonomisinin de kazanmasını arzu ediyoruz.”  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48