Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

Mazot, ilaç fiyatları traktörleri satılığa çıkartırdı
Türkiye’de yapılan istatistiklere göre, en çok traktör kullanan şehirler arasında Şanlıurfa yer alıyor ama bu yıl, ekinlerden beklenen ürün alınamayınca traktörler satılığa çıkarıldı.
Tarım işinin yoğun olduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi, özellikle de Şanlıurfa’da bu yıl üretim az olduğu için çiftçiler borçları yüzünden traktörleri satmak zorunda kalıyor.
Mazot, Sünni gübre ve çeşitli tarım ilaçlarının aşırı pahalı olması yanı sıra bu yıl ekimlere bulaşan hastalıklar dolayısıyla ekinlerden beklenen miktarda ürün alınamadı. Ürünlerin yetişememesi çiftçilerin borçlanmasına neden olurken, çoğu çiftçi, elindeki traktör ve malzemeleri satmayı tercih ediyor. Yaz ayları boyunca elektriklerin düzenli çalışmaması sonucu ürünler susuzluktan kuruma noktasına gelirken, sürekli arıza veren elektrik, su kuyularının da yanmasına neden oldu. Yanan kuyuları tamir isterken, borç batağına giren çiftçiler, elektriklerin düzelmesi için defalarca uyarıda bulundu, eylem yaptı ancak elektriklerde bir düzelme görülmedi. Elektriklerin sürekli olarak gidip gelmesi su kuyularındaki dalgıçların yanmasına neden oldu. Yanan dalgıçların tamir edilmesi de büyük masraf olunca çiftçiler iki yönlü zarara uğradı. Bir yandan ürünler susuz kaldığı için kurudu, öte yandan yanan dalgıçların tamir edilmesi masraflı oldu. Bütün bu sorunlar karşısında bir çok çiftçi tarlasını satı, çeşitli işlere girerken, bazı çiftçilerde ellerindeki son malzemeleri satarak, ayakta durmaya çalışıyor. Alım satım pazarında traktör yoğunluğu dikkat çekerken, alım satım esnaflarından Hakan Öz, çiftçilerin traktörlerini, aşırı borçlanma yüzünden sattığını belirterek, “ bu sene mevsim şartlarından dolayı, tüm herkes zorluk çekti ancak, bunun faturası çiftçilere pahalı kesildi. Ürünler yetişmedi, su kuyuları yandı, öte yandan zirai ilaçlar ve mazot çok pahalıydı. Çiftçiler bütün bu masrafların altından kalkamadı, şimdi herkes traktörünü bize getirip, satmamızı istiyor. Ama tarım artık elverişli olmadığı ve zararlı olduğu için traktöre müşteri bulmak da zor oluyor. Kimse traktör almıyor, traktör fiyatlarında ciddi bir düşüş görüldü ama pazarlayan bile yok” şeklinde konuştu. Yaz aylarının başından beri elektrik krizi yaşayan çiftçiler, şimdi de pamuk ve mısırdaki verimsizlikle bir kriz daha yaşadı. Ektikleri ürünlerden bir gelir elde edemeyen çiftçiler, borçlarını kapatmak için çareyi traktör ve arabalarını satmakta buluyor. Traktörlerini satılığa çıkaran çiftçiler, traktör satıcılarını da zor durumda bırakıyor. Traktör galerilerinin önünde traktörlerin yoğunlukta olması dikkat çekerken, borç yüzünden acil satılması gereken traktörlerin ucuz fiyatla satılığa çıkarıldığı belirtildi.
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48