Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi

Bu haber kez okundu.

Kırsalda mangala günleri başladı
Türklerin yaklaşık 5 asırdır oynadığı zeka ve strateji oyunu mangala, Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde orta yaş üstü erkeklerin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Geçmişte toprak üstünde oynadıkları mangala için bahçelere çukurlar kazan, erkekler, günümüzde ise oyun için hazırlanan tahtalar sayesinde sıcak sohbetler eşliğinde mangala oynamanın keyfi sürüyor
Kırsal alanlarda halen erkekler tarafından oynanan mangala ile ilgili açıklamalarda bulunan Merkeze Bağlı sağlık Mahallesinden Yasin Atlı "Mangala oyunu bizim tek eğlencemizdir atalarımızdan babalarımızdan beri bu oyun var bizler bu atamızdan kalan oyunu tekrar yaşatmak ve korumak için bu oyunu oynamaya davam ediyoruz bu taş oyunu kim kazanır kim karlı çıkar matematiği kuvvetli olandır ara sıra çocuklarımızda yanımızda otururu oyunu kavramaya çalışır, biz internet gibi oyunları bilmeyiz ama buda zeka bir oyunudur, çocuklar internette oynayacaklarına bu oyunlara alışıp ta oynarlarsa matematik zekalara daha iyi olur" dedi.
Mangala
16. yüzyıla kadar Osmanlı Devleti döneminde Türkler tarafından oynanan mangala, 4 temel kuraldan oluşuyor. Oyun, kurayla başlıyor. Süre sınırlaması olmayan oyun, iki kişi ile oynanıyor. Mangala setinde 48 taş bulunuyor. Hazinesine en çok taşı biriktiren rakibine üstünlük sağlıyor. Beş set üzerinden oynanan oyunu, en fazla seti alan kazanıyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49