Öne Çıkanlar Yapılan Çalışmaları Yerinde İnceledi Yeşildirek 14 Yıldır Yıkılmayı Bekliyor Arap Dünyası İşadamları Heyetini Kabul Etti 1 yaralı sergı

Bu haber kez okundu.

Karataş’tan Seçim Analizi
2011 sonlarında CHP Karaköprü İlçe Başkanlığına atandıktan sonra, partisini Urfa’da zirveye çıkarmayı başaran Kenan Karataş, cesur açıklamaları ve dik duruşuyla da bir çok kesimin hayranlığını ve dikkatini üzerine çeken bir isim olarak halkın karşısına çıkıyor. 

Ayrıca çıktığı tüm canlı yayın programlarında kendince yanlış gördüğü her şeyi çekinmeden tarafsızca dile getirip, kamuoyuyla paylaşmış olması da, halk arasında Karataş’a olan güvenin pekişmesine yol açıyor. Bireysel ve yandaş siyaseti kabullenmeyen anlayışı, feodal yapıya olan karşıtlığı, kamu mallarına yönelik vurgunla mücadelesi, onun makamdan çok halk için var olduğunu göstermeye yetiyor. Evet, son yıllarda isminden sıkça söz ettiren, halkın sempatisini kazanan Karataş’la yaklaşan 2014 yerel seçimlerini ve kendi adaylığı ile ilgili merak edilen her şeyi konuştuk. İşte o röportajdan bazı kısımlar;

Sayın Karataş Öncelikle 2014’te yapılması beklenen Büyükşehir Belediye Başkanlığı için düşüncelerinizi alabilir miyiz. Sizce hangi parti daha şanslı gözüküyor?

Bildiğiniz gibi yeni çıkarılan Büyükşehir yasasıyla birlikte İlimiz Büyükşehir statüsüne, belde konumunda olan Karaköprü ve mahalle konumunda olan Eyyübiye, Haliliye ise mahalle statüsünden merkez ilçe statüsüne yükseltilmiştir. Şimdi gelelim 2014‘te yapılacak olan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerine. Hatırlarsanız 2009 yerel seçimlerinde Urfa merkez olmak üzere 8 ilçeden iktidar partisi mağlubiyetle çıkmıştı.Sadece Bozova İlçemizde aşiret destekli AKP’nin galibiyet yaşadığı gözükmektedir.Yeni yasaya göre Şanlıurfa İl sınırlarında bulunan tüm yerleşim yerleri Büyükşehir için oy kullanacaktır.Yani tüm ilçeler,tüm köyler ve merkezde bulunan tüm seçmenler sandığa gidecektir.

Altını çizerek söylüyorum. Urfa Büyükşehir Seçimlerinde AKP’nin yanlış bir aday göstermesi durumunda, BDP Büyükşehir Belediyesini alır. Yani her ihtimalde büyükşehir seçimi, AKP ve BDP arasında yaşanacaktır. Ben her zaman şunu derim,genel seçimlerde alınan oylar asla yerel seçimlerde alınabilecek oylara baz alınamaz.Çünkü yerel tercihlerde ön planda olan parti değil, adayın kendisidir. Olaya bu çerçeveden baktığımız zaman AK Parti adaylarının ne merkezde ne merkez ilçelerde ne de ilçelerde seçilme garantisi yoktur.Altını çizerek söylüyorum.Urfa Büyükşehir Seçimlerinde AKP’nin yanlış bir aday göstermesi durumunda ,BDP Büyükşehir Belediyesini alır.Yani her ihtimalde büyükşehir seçimi, AKP ve BDP arasında yaşanacaktır. Büyükşehir Belediye seçimlerinde CHP ve MHP’ye şans veremiyorum.Her ne kadar MHP,sayın Özyavuz’la Urfa’da şaha kalktıysa da AKP imparatoru karşısında Urfa merkezde etkin olamayacaktır.

Peki merkez ilçelerimizden Eyyübiye ile ilgili seçim tahmininiz hangi yönde merak ediyoruz?

Eyyübiye ilçemiz sürprizlere açık bir konumda. Kapalı bir kutu misali.Bildiğiniz gibi Eyyübiye’de Arap ve Kürt kökenli kardeşlerimiz eşit sayıda ikamet etmektedirler.Türk ve Zaza kökenli kardeşlerimiz ise az sayıda da olsa ilçede var.Ancak etkin ve belirleyici durumda değiller.İlçede ikamet eden farklı etniklerle sohbet etme imkanını bulduk. Edindiğimiz izlenime göre AKP tüm kesimden oy alabilecek durumda ama bu demek değildir ki,AKP adayı kesin kazanır.Bölgede BDP ve MHP’de varlığını his ettiriyor. BDP ilçede güzel bir organizasyon yaparsa Eyyübiye’yi alması içten bile değil. BDP’nin en büyük dezavantajı ilçeye bağlanan köylerin çoğunlukla Arap kökenli olması. Köylerin İlçeye bağlanmasından en büyük primi ise MHP almış gözüküyor.Yani özet olarak şunu diyebiliriz. Eyyübiye ilçemizde 3 parti,AKP,BDP VE MHP eşit şansa sahip ve seçim bu üç parti arasında geçecektir.

Haliliye merkez ilçemizde renkli bir seçim yaşanacağa benziyor. Sizce hangi siyasi parti bu ilçemizde şanslı gözüküyor?

Kısas Beldemizin Haliliye İlçemize bağlandığını hatırlatmak isterim. Keza yine Sırrın mahallesi seçimlerin sonucunu etkileyecek bir yapıda.Yani hangi mahalleye baksanız hangi oluşuma baksanız ibreler sol partileri ve AKP’yi gösteriyor.Şayet sol partiler birleşir ve bu

ilçemizde Urfa halkının onayladığı bir isimle seçime girer ve önemli bir çalışma yaparsa Haliliye Belediyesini kazanır. AKP bu ilçemizi kazanmak için elinden gelen tüm imkanları Kullanacaktır.

Karaköprü’de parti ismi çok ön planda gözükmüyor. Burada şahsiyetler yarışacaktır.Vurgunların yaşandığı İlçemizde vatandaş, başkan adaylarını ince eleyip sık dokuyacaktır.Yani Karaköprü halkı aydınlanmıştır. Kötülere, sahtekarlara ve vurgunculara prim vermeyecek kadar İlçe konumuna yükseltilen tek beldemiz.Köy statüsünden beldeye,belde statüsünden merkez ilçe statüsüne çıkarılan Karaköprü.Farklı etnikleri ve dinleri içinde barındıran kozmopolit bir yapılanma.Türkiye’nin her ilinden,Urfa’nın her ilçesinden vatandaşa rastlama imkanınız var.Esentepe mahallesi ve yeni bağlanan 86 köy ile birlikte seçmen sayısı 55 binleri bulan bir yerleşim yerinden bahsediyoruz.Karaköprü’de hiçbir parti “belediyeyi benim adayım alır” diyemez.Yanı şunu demek istiyorum.Bu ilçemizde partiler değil,karakterler yarışacak.Bazı adaylar parasını ortaya koyacak,bazıları aşiretini,bazıları ise sadece yüreğini.Karaköprü’lü seçmenler geçmişi ve geleceği iyi analiz etmeliler. Geçmişte kim ne yapmış,bugün ne yapıyor, yarın ne yapabilir? Bu soruların cevabını düşünüp yüreğinin sesini dinlemeliler.Körü körüne sırf “iktidar partisi adayıdır” diye tercih edilmemelidir.Seçim tahminime gelince ; dediğim gibi partiler bu ilçede yarışmayacak,adaylar yarışacak.Yani Karaköprü belediye başkanlık seçimleri seçime
katılacak adaylar arasında geçecek.Ve tüm adaylar eşit şansa sahip.Sadece eşit şansı zedeleyen bazı unsurlar olacaktır.Transfer seçmenler.Bu konunun bazı uzmanları var.Ve eroin şebekesi gibi çalışıp dışarıdan ilçemize seçmen yazdıyorlar.Şimdiden seçimlere şaibe karıştırılmış durumda.

İsminiz BDP ile anılıyor, bu iddia doğru mudur? Ya da başka bir partiden adaylık durumunuz olacak mı?

Bizi takip eden tüm kardeşlerimiz ve basın mensubu arkadaşlarımız çok iyi biliyor ki, ben bugüne kadar herhangi bir partiden veya bağımsız aday olduğum yönünde bir açıklama yapmadım.Farklı bağımsız anketler yapıldı ve yapılan anketlerde ismimiz hep ilk sırada yer aldı.Yani adaylığımız bizden habersiz halkın teveccühü ile belirlendi.Aday olmamız istendi.O yönde talepler aldık. Ama yinede biz aday olacağımızı veya olduğumuzu söylemedik.CHP’den istifamızı takiben kurduğumuz Toplumsal Uzlaşı ve Barış Derneğiyle (TUB-DER) fikrimizi,düşüncemizi,idealimizi yürütmeye çalıştık.Dernek çatısı altında barış sürecine tam destek veren BDP ile görüşmelerimiz oldu ve olmaya da devam etmektedir.Yani istifa nedenimiz olan barış süreci kapsamında farklı STK ve partilerle görüş alış verişimiz oldu.Bizim bu görüşmelerimiz ve desteğimiz BDP’ye geçtiğimiz yönünde algılandı.Oysa bizim, BDP dahil olmak üzere her hangi bir partiye resmi geçişimiz olmamıştır. Gerek basın gerekse bana gelen bilgilerde BDP’ye geçtiğim konusu altını çizerek söylüyorum asılsızıdır.

Başkanım şunu sormak istiyorum, son günlerde isminiz, Şanlıurfa Belediye Başkanlığı için BDP adaylığı için geçiyor, bu konuda neler söyleyeceksin?

Doğrusunu isterseniz bu tür iddialar benimde kulağıma gelmeye başladı. Ama inanın kamuoyunda dolaşan bu söylem benim bilgim dahilinde değildir. Farklı partilerden teklif

aldığım söylentisi ise doğrudur. Buradan açık yüreklilikle söylemek isterim ki, söylentide olsa halkın nezdinde bizim ismimiz BDP Büyükşehir aday adayı olarak geçiyor olmasından onur duydum. Tabi olur da böyle bir düşünce tarafımıza iletilirse ciddiyetle üzerinde dururum. 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49