Öne Çıkanlar Çok Sayıda Zırhlı Askeri Araç Hataya Sevk Edildi Karaköprüde sıkışmalı kaza Sancaktepespor 5-0 Şanlıurfaspor 1 yaralı Başkan Beyazgül

Bu haber kez okundu.

İlaç Yokluğunun Nedeni Zam Beklentisi

Şanlıurfa'da eczanelerde şubat ayı sonunda yapılması beklenen ilaç zammından dolayı piyasada bazı ilaçlar bulunamıyor. İddiaya göre, zam beklentisi nedeniyle bazı firmalar piyasaya ilaç vermiyor. Zam beklentisi yüzünden piyasaya sürülmeyen bazı kanser, şeker, kalp, hatta grip ilaçlarını bile eczanelerde bulmak zor. Eczacılar, günde en az 10 hastanın aynı ilacı sorduğu fakat bulamadığını belirtiyor.

Zam oranı önceki yıllarda Ocak ayı başında belirlenir ve 45 gün sonra yani Şubat ayının 20’ si gibi uygulanırken bu süre son yıllarda 5 güne indirildi. Yani bu yılki zam oranı 14 Şubatta belirlendi ve 20 Şubatta yürürlüğe girdi.

Bu işlemler yılda 1 kez ve belirlenmiş takvim üzerinden yapılıyor. 27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Ecz. Süleyman Açar," Sorun da burada başlıyor. Aylar öncesinden uygulama tarihi belli ve oranı tahmin edilebilen bir zam işlemi var. Dolayısı ile de sektörün tamamı bu süreci yakından takip ediyor. Bu yıla göre değilde iki üç ayda bir fiyat ayarlaması yapılırsa ilaç sıkıntısı çekilmez"dedi.

Eczacılarımız Birçok İlacı Temin Edemiyor

27. Bölge Şanlıurfa Eczacı Odası Başkanı Ecz. Süleyman Açar,"İlaç sıkıntıları baş göstermektedir. Maalesef biz her yıl bu sıkıntıyı yaşıyoruz. İlaç fiyatlarında sağlık bakanlığı yaptığı kararnameye göre şubat ayında ilaç fiyatları güncellendi. İlaç firmalarında bu zam güncelleme beklentisiyle maalesef ilaçları piyasaya sürme konusunda bize sıkıntı yaşatıyorlar. Eczacılarımız birçok ilacı temin edemiyor. Temin edemediği için de ilacı vatandaşlarımıza ulaştırmakta sıkıntı yaşıyoruz. Biz bu durumu yetkililere, milletvekillerimize olsun, kurum yetkililerine olsun, bakanlık yetkililerine olsun bu sorunu illettik. Bu denetim yılda bir değil de üç ayda bir yapılmasını istedik ve küçük rakamlarla yapılmasını istedik. Böyle bir yöntemin yapılması ilaç sıkıntılarının yaşanmayacağını sağlayacaktır.

Buradan tekrardan yetkililere sesleniyorum önümüzdeki ay sıkıntı yaşamamak adına fiyat kararnamesinde değişiklik yaparak ilaç fiyatlarının iki üç ayda güncellenmesini yapmalarını istiyoruz.

Biz Şanlıurfa eczacılar odası olarak şuanda 700 zerinde üyelerimiz var. Ve bunlara hizmet veriyoruz. Urfa’da toplamda 550 tane eczanemiz var. Bu eczanelerin her türlü sorunu ile ilgilenmekte ve bu yönde aktif olmaktadır.

Eczacılarımızın problemleriyle ilgilenmekteyiz. Biz yaklaşık 40 yıldır eczacılar odasıyız Türkiye’de oda büyüklüğü olarak ilk 10’dayız. Yönetim kurulumuz olsun her türlü hizmeti vermeye çalışıyoruz.

Biz her türlü ilacı bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Biz eczanemize gelen iki üç reçeteyi geri çevirmek zorunda kalıyoruz. İlaç grubunda eksiklik olduğu için oluyor.

Bizim nöbet konusunda sıkıntımız yok fakat son zamanlarda etik olmayan dışarıdan hastaneye müdahaleler söz konusu oluyor. Hastaları belli eczanelere yönlendirmeler oluyor. Bizim bu yönde sorunlarımız var. Vatandaşlar istemedikleri sorunlarla karşılaşabilirler. Bundan dolayı vatandaşlarımızın güvendikleri bildikleri eczanelerden ilaç almaları tavsiye ediyorum"diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49