Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Hocaların hocası mezarı başında anıldı
Edebiyat tarihçisi, İslam Edebiyatı üzerine araştırmaları ve yazıları ile bilinen Hocaların Hocası şair ve yazar Prof. Dr. Abdülkadir Karahan, ölümünün 13. yılında Zincirlikuyu Mezarlığındaki kabri başında anıldı.
 
Anma törenine, Karahan'ın eşi Süreyya Karahan, kızı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Yunus Söylet, İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Özkan, Prof. Dr. Muhammet Nur Doğan, Prof. Dr. Servet Armağan, TYB Şanlıurfa Şube Başkanı Cuma Ağaç ile Yönetim Kurulu üyeleri Dr. Mahmut Kaya, Eyyüp Azlal, İstanbul’daki Şanlıurfa il ve ilçe Dernekleri temsilcileri, Av. Şevket Küçük, İstanbul’daki Urfalı iş adamlarından Müslüm Ülgen, Cebrail Elmas, Asaf Döner, Yusuf İshakoğulları ile Karahan ailesinin aile dostları ve merhum Karahan Hocanın öğrencileri katıldı.
 
Abdülkadir Karahan'ın kızı olmak armağandır
 
Din görevlisi tarafından Kur'an-ı Kerim okunmasının ardından konuşan AK Parti Ar-Ge Başkan Yardımcısı ve Şanlıurfa Milletvekili Doç. Dr. Zeynep Karahan Uslu, Allah'ın her insana bir armağan verdiğini anlatarak, Abdülkadir Karahan'ın kızı olmasının da kendisi için bir armağan olduğunu belirtti.
 
Eserlerini bu ülkeye, insanlığa ve ümmete armağan etti
 
Uslu, bu armağanın gereği yolunda çaba sarf ettiğini ifade ederek, “O sadece bir duruştu. O duruş ki onun uğruna her bedeli ödemekten geri kalmadı. Her darbe döneminde işine son verilen oydu, hatta emekli olduğunda bile. O duruş ki binlerce öğrenci yetiştirdi, onlarca kitabı ve binlerce makaleyi bu ülkeye, insanlığa ve ümmete armağan etti. Hiç durmadan ve düşünmeden çalıştı” dedi.
 
Karahan hoca, çok iyi bir Urfalı
 
Babası Abdülkadir Karahan'ın özde değil sözde bir alim ve dava adamı olduğunu belirten Zeynep Karahan Uslu, babasının aynı zamanda çok iyi bir Urfalı olduğunu söyledi.
 
Uslu, babasının memleketine ve Güneydoğu'ya ayrı bir bağlılığı olduğunu belirterek, babasının “Güneş doğuyor bakın. Dicle'nin suları pırıl pırıl. ve şimdi Dicle ruhuma, parmaklarımdan daha yakın” dizelerini okudu.
 
Babasız kız, susuz dağ gibidir
 
Uslu, ‘baba’ kavramının kendisi için önemli olduğunu anlatarak, “Babasız kız, susuz dağ gibidir” ifadesini kullandı.
 
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Abdülkadir Karahan'ın hadis derslerinde öğrencisi olduğunu hatırlatarak, Karahan'ın önemli bir ilim adamı olduğunu belirtti.
 
Karahan'ın özellikle kişiliğiyle sevilen biri olduğunu belirten Topbaş, “Bu gibi insanlar esasında ölmüyorlar. Eserleriyle ve bıraktıkları izleriyle yaşamaktadırlar” diye konuştu.
 
Edilen duaların ardından Uslu ve beraberindekiler mezarlıktan ayrıldı.
 
Prof.Dr. Abdülkadir Karahan (Hocaların Hocası)
 
1913 yılında Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde doğdu. İstanbul Üniversitesi, Yüksek Öğretmen Okulu ve Sorbonne Üniversitesinden mezun oldu.
 
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Yüksek İslâm Enstitüsü ve Kahire Ayn Şems Üniversitesinde Profesör olarak görev yaptı.
 
Özellikle Eski Türk Edebiyatı ve başta hadis olmak üzere İslâmi İlimler alanlarında 40'ın üzerinde eser verdi. Yurtiçi ve yurtdışında yayınlanan çok sayıda ilmi makalesi vardır.
 
Tasvir, Yeni Sabah, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Güneş ve Türkiye Gazetelerinde yazılar yazdı. M.E.B, İlesam, Türk Edebiyatı Vakfı, Türkoloji Enstitüsü ve daha birçok kurum tarafından ödül verildi.
 
Dünya Mukayeseli Edebiyat Birliği, Altay İlimleri Daimi Konferansı, İkbal Akademisinin yanısıra birçok milletlerarası ilmi kuruluşun üyesi idi.
 
Evli ve 1 kız babası olan Karahan Hoca, 2000 yılında İstanbul’da vefat etti. Kabri, Zincirlikuyu Mezarlığındadır.
 
Eserlerinden bazıları:
 
Güneşin Doğduğu Yurt (1934)- Fuzuli – Muhiti, Hayatı ve Şahsiyeti (1949, 1985, 1995, 1996),- Nabi (1953, 1967,genişletilmiş baskı 1987),- N ef’ i (1954, 1967,genişletilmiş baskı 1986),- İslâm-Türk Edebiyatında Kırk Hadis (1954),- Dr. Muhammed İkbal ve Eserlerinden Seçmeler.(1974),-Eski Türk Edebiyatı İncelemeleri (1980),- Müslümanlığın Temel Bilgileri (1981),- Türk Kültürü ve Edebiyatı (1985),- Şirazlı Hafız ve Şiirlerinden Seçmeler (1988),- Les Poetes Classique a L’Epoque de Soliman le Magnifique (1991).
  

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49