Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın sehıt

Bu haber kez okundu.

Her Yıl İşten Çıkarılma Korkusu Olmayacak
Taşeron firma işçileri, her yıl işten çıkarılma korkusu yaşamayacak. Yeni hazırlanan yasa tasarısı taslağıyla, taşeron işçilerin çalışmaları kıdem tazminatıyla garanti altına alınıyor. Ayrıca taşeron patronun ödemediği ücreti asıl patron ödeyecek.

Çalışma hayatının önemli sorunlarına çözüm bulmayı amaçlayan yeni bir paket, Meclis'in açılmasıyla birlikte yasalaşacak. Pakette taşeron işçilerin sorunlarının çözümünden doğum izninin artırılmasına, memurlar kanununda yapılacak değişiklikten işsizlik ödemelerinin artırılmasına kadar pek çok madde bir arada bulunuyor.
MECLİS'İN AÇILMASIYLA GENEL KURULA GELECEK
Önceki gün Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda (EKK) masaya yatırılan paketle ilgili olarak ayrıntılı müzakere yapıldı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın başkanlığındaki toplantıya ekonomiyle ilgili bakanlar katıldı. Toplantıda yasa tasarısı taslağının ayrıntılarının yanı sıra ekonomiye maliyeti ve doğacak maliyetlerin nasıl karşılanacağı görüşüldü. EKK'da paketle ilgili olarak müsteşarlar düzeyinde son bir teknik çalışma yürütülmesi karara bağlandı. Daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak paket, Meclis'in açılmasıyla birlikte yasalaşmak üzere Genel Kurul'a gelecek.
HER YIL İŞTEN ÇIKARILMA KORKUSU OLMAYACAK
Pakette kamudaki taşeron işçilerle 3 veya 5 yıllık sürelerle sözleşme yapılması ve bu yolla işçilerin her yıl girdi çıktı yaptırılarak hak kayıplarının önlenmesi amaçlanıyor. Böylece örneğin bir bakanlıkta taşeron firma işçisi olarak çalışan kişi, her yıl işten çıkarılma korkusu yaşamayacak. Bu durum, ücretlerde de iyileştirme getirecek. Her yıl sözleşmesi yenilenen ve asgari ücret üzerinden maaş verilen işçinin aylığı, düzenli olarak artacak. Taşeron işçilerin maaşlarının garanti altına alınabilmesi için de taşeron patronun ödemediği ücreti asıl patron ödeyecek. Her yıl girdi çıktı yaptırılarak kıdem tazminatı ellerinden alınan işçilere bu yolla kıdem tazminatlarını alabilme imkanı verilecek. Pakette 657 sayılı Memurlar Yasası ile ilgili de önemli başlıklar var. Buna göre nitelikli personelin dengesiz dağılımını önlemek için memurlara az gelişmiş illerde ve bölgelerde 3 yıl süreli zorunlu hizmet yapacaklar.
Paketten önemli başlıklar:
MEMUR ÖNCE BATIDA GÖREVE BAŞLAYACAK
Pakette memurları ilgilendiren bir başka ayrıntı da göreve yeni başlayan memurların görev yerine ilişkin. Buna göre memur ilk olarak batıda bir ile atanacak. Burada en az 3 yıl görev yaptıktan sonra mecburi hizmet için Doğu ve Güneydoğu'ya gidecek. Şu anki uygulama ise bunun tam tersi. Toplu sözleşmede sendikaların gündeme getirdiği kimi düzenlemeler de pakette yer alacak.
6 YIL BORÇLANMA HAKKI
Bir süredir üzerinde çalışılan doğum teşviklerine ilişkin düzenleme de pakette yer alacak. Buna göre çalışan kadınlara halen iki çocuk için verilen geriye dönük borçlanma imkanı 3 çocuk için uygulanacak. Buna göre doğum yapan kadınlar, 6 yıl süreyi geriye dönük borçlanarak kolay emekli olabilecekler. Doğum izni 16 haftadan 18 haftaya çıkacak. İşverenin itirazı nedeniyle bu düzenlemenin yine 16 haftada kalması da seçenekler arasında.
MEMUR ANNEYE YARIM GÜN MESAİ
Kadın memurlara, doğumdan sonra yarım maaş karşılığı birkaç yıl yarım gün mesai uygulaması, isteyen anne memurlara ücretsiz izin kolaylığı sağlanması, memurlar için doğum izninde geçen sürelerin memuriyet sayılması ve çocuk yardımlarının artırılması pakette yer alacak başlıklar. Kamu kurumlarına kreş zorunluluğu getirilmesi de doğum teşvikleri kapsamında düşünülüyor. Gençlerin evliliğe teşviki için faizsiz kredi verilmesi ve TOKİ'den öncelikli ev sahibi olmaları pakette yer alacak.
Zaman

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48