Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

Harran’da Hayrete Düşüren Keşifler Devam Ediyor

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile birlikte arkeolojik kazı çalışmalarının devam ettiği Harran’a bir ziyaret gerçekleştiren Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, ilk önce Şuayp Peygamber’in yaşadığına inanılan Şuayp Şehri kalıntılarında incelemelerde bulundu. Buradaki tarihi kalıntılar hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Erin, aynı yerde yaşayan köy halkıyla da bir araya gelerek çocuklara oyuncak dağıttı.

Şuayp Şehri ziyaretinden sonra Harran’a geçen Vali Erin, burada keşfedilen hamamı ve üç kattan oluşan Harran kalesini gezdi. Harran arkeolojik alanı kazı başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal’dan yeni keşifler hakkında bilgiler alan Vali Erin, yaklaşık bin yıl önce burada oluşturulmuş yüksek medeniyet ve şehir kültürünün özenle korunması, gelecek nesillere aktarılması ve turizme kazandırılması için her türlü desteği vermeye devam edeceklerini söyledi.

Harran ve çevresindeki tarihi değerler hakkında konuşan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi de peygamberlerin ayak izinin olduğu, açık hava müzesi niteliğindeki Harran ve çevresinin hak ettiği şekilde muhafaza edilerek eserlerin ortaya çıkarılması ve turizmin hizmetine sunulmasının zamanının geldiğini söyledi. Çiftçi, toplum bilinci oluşturularak bu alanların turizme kazandırılması için çalışmalar planlayacaklarını ifade etti.

Harran içkalede keşfedilen, yıkanma yerlerine sıcak-soğuk su borularının bile döşeli olduğu hamam hakkında bilgiler veren Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ise, ortaya çıkarılan eserin Harran’da bulunan 14 hamamdan ikincisi olduğunu söyledi. Önal, Harran’ın yeni keşfi hakkında şu bilgileri verdi:

Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü kazı ekibi tarafından Harran-İçkale Saray’ın ikinci katında 2017 yılında yapılan kazı çalışmasında üç kubbeli bir hamam bulundu. Zengi Atabeyliği ve Eyyübiler dönemine ait (M.S. 12-13. yy) olan bu hamamın soğukluk, ılıklık ve sıcaklık odaları ve külhanı tamamen ortaya çıkarıldı.

İçkale-Saray Hamamı üç kubbelidir. Kubbeleri kısmen oda duvarları tamamen korunarak günümüze ulaşmıştır. Soğukluk odasında çeşme ve dairevi formlu havuz ve nişler, ılıklık odasında çeşme ve taş sekiler, iki adet sıcaklık odasında halvetler, kurnalar, sıcak ve soğuk su künk hatları yer almaktadır.

MS 13. Yüzyılda Harran’ı gezen İbniŞeddad, Harran’da 14 hamamdan bahseder. Bu hamamlardan iki tanesi Harran’da yapılan kazı çalışmalarında gün yüzüne çıkarıldı. Bunlardan birisi Ulu Camii külliyesinde Çarşı Hamamı, diğeri İçkale-Saray hamamıdır.

Harran İçkale-Saray hamamında Zengi Atabeği Nurettin Mahmut Zengi ve Eyyübi Sultanı Selahattin Eyyübi de yıkanmıştır.

Gelecek yıl anılan hamamdan Saraya ulaşan koridorun kazısı yapıldığında ve sarayın gezi yolu projesi uygulandığında Harran İçkale-Saray’ın hamam, salonlar ve hayvan kabartmalarından oluşan etkileyici kalıntıları ziyaretçiler tarafından görülebilecektir.

Harran Örenyeri’nde Ulu Camii Külliyesi ve İçkale-Saray’da yapılan kazı çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa Valiliği, ŞURKAV, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Harran Üniversitesi, Harran Kaymakamlığı ve Harran Belediyesinin maddi katkılarıyla yapılmaktadır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48