Öne Çıkanlar urfahaber urfa Şanlıurfada Yağmur Bereketi tesisi ümgeneral Koç Şanlıurfada

Bu haber kez okundu.

Haleplibahçe Müzesi
Temalı Park kazıların sırasında çıkan mozaikler Arkeoloji müzesi kapsımındı üstü örtülerek Halaplibahçe Arkeoloji müzesi oluyor.   

Halepli Bahçede, 2007 yılında Temalı Park Projesi’nin temel kazıları sırasında MS 5. ve 6. yüzyıllarda yapıldığı sanılan, Roma dönemine ait yönetici sarayının tabanında “Savaşçı Amazon Kraliçeleri”nin av ve savaş sahnelerinin tasvir edildiği mozaikler bulundu. Bilimsel danışma kurulunun eserlerin başka bir yere nakli sırasında zarar görebileceği endişesi üzerine, projede değişikliğe gidildi. Mozaikler yerinde kaldı.

Halepli Bahçe Mozaiklerinde “Savaşçı Amazon Kraliçelerinin Mozaiğe Resmedilmiş Dünyadaki İlk Örnekleri”ne rastlanılmıştır. Uzmanlar, Halepli Bahçe Mozaiklerini mozaik tekniği, sanatı ve 4 mm2 ebadında Fırat Nehri’nin orijinal taşlarından yapılması ve benzeri özelliklerinden dolayı, dünyanın en kıymetli mozaiği olarak tanımlamaktadırlar.

Haleplibahçe’de yapılan kazı çalışmaları sonucu farklı mozaikler de ortaya çıkmıştır. Bunlar arasında en önemlilerinden biri Truva Savaşı’nın kahramanlarından Akileus(Aşil)’dir. 

Haleplibahçe’de 57 metrekare alanda mevcut arkeoloji müzesinin 10 katı büyüklüğünde 25 bin metrekarelik kapalı alanda 3 katlı Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, Haleplibahçe’de ortaya çıkan mozaiklerin yerinde sergilenmesi ve Urfa’ya ait mozaiklerin sergilenmesi amacıyla 10 bin metrekarelik alanda Edessa Mozaik Müzesi ve iki müze arasında Arkeoji Park yapılacak. 140 bin metrekarelik alanda da Şanlıurfa Belediyesi tarafından Arkeoloji Araştırma Merkezi ve Çok Amaçlı Tanıtım Merkezi, Amfitiyatro, Kültür ve Sanat Merkezi, Hediyelik eşya reyonları, kafeterya, rekreasyon alanı ve otopark projeleri yer alıyor

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49