Öne Çıkanlar urfa sosyal medya Başkan Beyazgül erın bakan

Bu haber kez okundu.

 “Haksız kazanç elde edenler var”
Şanlıurfa oduncular pazarında faaliyet gösteren oduncular, vatandaşların odun almadıklarını söyleyerek, ellerindeki odunları Doğu illerine göndermeyi planladıklarını söyledi.
 
Şanlıurfa’da mevsim şartlarının odunculuk açısından olumsuz olduğunu söyleyen oduncular, odunların Urfa’da para etmediğini, dolayısıyla kâr edemediklerini belirterek, çeşitli illerden getirdikleri odunları kış aylarının sert geçtiği doğu illerine göndermeyi hedeflediklerini kaydetti.
Kent merkezindeki oduncular sitesinde yüzlerce vatandaş ekmeğini kazanmaya çalışırken, odunların satılamaması üzerine, iş sahipleri çalıştırdıkları elemanları işten çıkarıyor ve yaptıkları zararı kurtarmaya çalışıyor. Hava sıcaklıklarının iyi olması yanı sıra, son zamanlarda doğal gazın kullanılması, elektriklerin kaçak yollarla kullanılması ve kaliteli kömürlerin piyasaya çıkması üzerine odunculuğun bittiğini söyleyen oduncular, bu işi mecburiyetten yaptıklarını söyledi.
“Zararına sattığımız hâlde müşteri bulamıyoruz”
Sattıkları odunları Tokat, Şırnak, Bitlis ve Diyarbakır gibi illerden getirdiklerini söyleyen oduncular, işçilik ve nakliye masrafı eklenince maliyetine satış yaptıklarını ifade etti. Odunculuğun her geçen gün daha da gerilediğini söyleyen Ahmet Özgen, “Bu odunlar Şanlıurfa’da yetişmiyor, Tokat, Şırnak, Bitlis ve Diyarbakır gibi şehirlerden getiriyoruz, oradan getirince de maliyetli oluyor, bu da işçilik eklenince de bize pahalıya mal oluyor. Kârımızı katıp, satmaya kalkarsak, hiç müşteri bulamayız. Maliyetini kurtaracak şekilde satıyoruz, ki bunu yapmak zorundayız yoksa işimiz tamamen kapanır. İşimizin duraksamasının nedenini ekonomik krize bağlıyorum. İnsanlarda ekonomik kriz var, çoğu vatandaş asgari ücretle çalışıyor. Aldığı parayı hangi ihtiyacını karşılamak için kullanacak ki” şeklinde konuştu.
“Kaçak elektrik olunca, kimse soba yakmıyor”
Geçmiş yıllarda, bu vakitlerde oduncuların sürekli çalıştığını ama bu yıl iş yapamadıklarını söyleyen Salih Aslan, “Çocukluğumdan beri yaptığım bu işin artık ekmek kazandırmadığını rahatlıkla söyleyebilirim Odun alan yok, hava sıcaklıkları düşmüyor, düşse dahi millet kaçak elektrik kullandığı için klima veya elektrikli soba kullanıyor. Dolayısıyla oduna ihtiyaç kalmıyor. Önceki senelerde bu zamanlarda durmadan çalışırdık ama şimdi hep oturuyoruz. Eskiden günde 15 ton odun sattığımız günleri hatırlıyorum, şimdi ise günde ancak 3-4 ton satıyoruz. Aynı zamanda müşteri olmadığı için odunları maliyetini kurtaracak şekilde satıyoruz. Odunların tonunu 350 ile 450 TL arasında satıyoruz. Odunda da kalite önemlidir, meşe odunu kaliteli olduğu için tonunu 450 TL’ye, kayısı odununu ise 350 TL’ye satıyoruz. Tabi nakliyesi de içinde olunca elimizde fazla bir kâr kalmıyor” şeklinde konuştu.
 “Haksız kazanç elde edenler var”
Odunculardan Mecit Toros, meslektaşlarından farklı bir tez öne sürerek, kaçak yollarla odun satanların olduğunu kaydetti. Toros’un iddiasına göre, Malatya’ya işçi götüren kamyon şoförleri, Malatya’dan kayısı odunlarını getirip, samancı pazarında veya çeşitli yerlerde satıyor. Diğer oduncular gibi Toros da işsizlikten şikayetçi olarak, “21 yıldır bu işin içindeyim ama son yıllarda iş yapamaz hâle geldik. Kaçak elektrik, doğal gaz derken, öte yandan bazı kamyon şoförleri Malatya’ya işçi götürüp, oradan odun getiriyor. Getirdikleri odunları burada sokak ortasında satıyor. Biz işçi çalıştırıp, vergi verirken haksız kazanç elde edenler de çok. İşimizin duraksamasına neden olan durumların en başında kaçak oduncular geliyor. Bunlara engel olunmalı” dedi.
 
    

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48