Öne Çıkanlar sosyal medya Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi Başkan Beyazgül Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor

Bu haber kez okundu.

Dünya'nın İlk Yerleşim Alanına Ziyaretçi Akını
Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından turizmde 2019 yılının ‘Göbeklitepe Yılı’ ilan edilmesiyle gözlerin çevrildiği Şanlıurfa’daki UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki tarihi ören yeri Göbeklitepe yerli ve yabancıların ilgi odağı oldu. Aralık ayında çok sayıda turist, Göbeklitepe’de Neolitik döneme ait, yabani hayvan figürlü ‘T’ biçimli dikili taşları ve tapınak kalıntılarını görme fırsatını buldu
Göbeklitepe’yi ziyaret etmekten duyduğu sevincini dile getiren Esra, şöyle konuştu:“Peygamberler Şehri olarak bilinen ve bu kadar tarihi zenginliği olan Şanlıurfa’nın daha çok değerinin bilinmesini ve ziyaret edilmesi gerektiğine inanıyorum, çünkü böyle değerlerimize sahip çıkmamız lazım.. Göbeklitepe gibi önemli yerlerimizi gençlerimize ve tün insanlığa tanıtmamız lazım.”dedi.
Türkiye’nin birçok yerinden gelen ziyaretçiler ise ilk defa gördükleri Göbeklitepe’deki ören yerlerine hayran kaldıklarını söyledi.
Dünyanın En Eski Tapınağı
Kent merkezine 18 kilometre uzaklıktaki Örencik Mahallesi yakınlarında bulunan Göbeklitepe'de, 1995'te Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü işbirliğinde kazı çalışmalarına başlandı. Çalışmalarda şimdiye kadar Neolitik Çağ'a ait yabani hayvan figürlü 'T' biçimli dikili taşlar, 8-30 metre çapında dairesel ve dikdörtgen şekilli dünyanın en eski tapınak kalıntıları ile çeşitli eserler bulundu..
1963'te fark edilen dokuz hektarlık kazı bölgesinin önemi yaklaşık 10 yıl kadar önce tarlasını karasabanla sürerken bulduğu oymalı taşı müzeye götüren Mahmut Kılıç sayesinde anlaşılabilmiştir.
Göbeklitepe Arkeolojik Alanı, Şanlıurfa kent merkezinin 18 kilometre kuzeydoğusunda, Örencik Köyü yakınlarındadır. Alan 1963 yılında, İstanbul ve Chicago Üniversitelerinin ortaklığıyla gerçekleştirilen bir yüzey araştırması sırasında keşfedilmiş ve “V52 Neolitik Yerleşimi” olarak tanımlanmıştır. Alanın gerçek değeri, 1994 yılından sonra başlatılan kazı çalışmaları ile ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu çalışmalar sonrasında, Göbeklitepe’nin 12000 yıl öncesine uzanan bir kült merkezi olduğu anlaşılmıştır.
Çapları 30 metreyi bulan yaklaşık 20 yuvarlak ve oval yapının ortasında 2 adet “T” biçimli, 5 metre yüksekliğinde, kireçtaşından bağımsız sütun yer almaktadır. Yapıların iç duvarlarında da daha küçük sütunlar bulunmaktadır.
Göbeklitepe ile ilgili bahsi geçen bilimsel veriler, arkeoloji çalışmalarında neolitik dönemle ilgili kuramsal çerçevenin ve tarihlendirmelerin yeniden değerlendirilmesini gerektiren önemli bilgiler vermektedir. Göbeklitepenin, konumu, boyutları, tarihlendirilmesi ve yapılarının anıtsallığı ile Neolitik dönem için ünik bir kutsal alan olduğu anlaşılmıştır. Alan, 12000 yıl boyunca doğal çevresi içinde dokunulmadan kaldığından önemli arkeolojik buluntu vermektedir

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49