Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi ilçeye yeni spor kompleksleri kazandırıyor Urfada feci kazada ölü sayısı 7ye çıktı erik sosyal medya

Bu haber kez okundu.

Çin Malzemesi Kullanılıyor
Yıllardan beri su tesisatçılığı yaparak, kazandıkları deneyim ve tecrübeleri aktaran su tesisatçısı esnafları mesleklerinin olumlu ve olumsuz yönlerini anlatıyor.
Çalışmaya 3 yaşında başladığını belirten tecrübeli esnaf Mehmet Taşkıran, suculuktan önce çeşitli işlerde çalıştığını kaydetti. uzun zaman çırak olarak çalışan Taşkıran, 17 yaşında kendi işini kurduğunu söyledi. 1972 yılından beri su tesisatçılığı yapan Taşkıran, işindenden genel olarak memnun olduğunu ve işine devam edeceğini belirtti. 55 yıllık Su tesisatçısı mesleği hakkında şöyle konuştu: "Çırak olarak başladğım işte sırasıyla kalfa, sonra da usta oldum. 1972’den sonra kendi işimizi kurduk. Ve 1972'de tam oturduk kendi dükkanımızı açtık. Daha önce ortaklık kurduk ve şimdi de tek başımıza işimizi yapıyoruz. 1975’ten bugüne kadar sanatkar olarak sobacılık, demircilik, sıcak demircilik, bakır işlerini yaptık. Siverek’te kengel(büyük kazanlar) o işi yaptık. En sonunda sobacılıkla sonlardırdık. Ve işimizde buraya kadar geldik.
1995’ten sonra bu işin tozu çok olduğu için çocuklarımı rahatsız ettiği için bu sektörü değiştirdim. 1998’de sobacılık işini bıraktım ve en sonunda da kendimizi su tesisatçılığı işine attık.
Su sorununun en büyük sorun usta düzgün olursa hiçbir sorun olmaz ama işte bizim sorunumuz eskisi gibi düzgün işini yapan usta kalmamış çok nadir parmakla sayılabilen düzgün usta bulabilirsiniz. Ve sağlam ustalarda müteahhitlerin yanına gidip binalarda çalışıyorlar. Küçük esnaflar da usta konusunda sıkıntılı. Eskisi gibicçıraklarda yok çünkü çıraklarda ne terbiye ne saygı hiçbirsey kalmamış.
Bu işin gelir düzeyi çok az kıt kanaat geçiniyoruz. Ancak kendimizi geçindirebiliyoruz.Ve bu işte artış yok hep aynı yerde ilerliyoruz. Ve yıllardan beri yaptığımız iş olduğu için devam ettirmeyi düşünüyorum"
Şanlıurfa'da su tesisatçılığı yapan bir başka esnaf Mehmet Hanif Taşkıran ise 6 yıldır su tesisatçılığı ile uğraştığını ve son zamanlarda işlerinin aksadığı belirterek mesleği hakkında  "6 yıldır bu işi yapıyorum. Ve bu işte bu yıl  7-8 aydır durgunluk var. Sebebi de bizim sektörde suculuk sektöründe iş yerlerinin çok fazla açılması. Ve Karaköprü, Devteşti, Sigorta ve bunun gibi çoğu yerin gelişmesiyle suculuk dükkanlarının çoğalmasına ve bizim işimizin yavaşlaması ve durgunlaşmasına neden oldu. Eskiden belli yerlerde su tesisatçıları vardı günümüzde ise hemen hemen her yerde sucu dükanları var. Bütün bunların yanında Ramazan ayının gelmesi de işlerimizi çok kötü etkiledi.
Sokaklarımızda problem  çokSokağımız Atatürk Bulvarı 2.sokak kredi kartı işini yapanlar çoğaldı. Kredi çevirme işi çoğaldı.Eskiden bizin sokağa sucular,tesisatçılar denilirdi şimdi ise artık kartçılar sokağı denilecek.Çünkü sucudan fazla esnafçıdan fazla kartçı gelmiş.Ve bu sokakta araç park sıkıntısı da var." sözlerine yer verdi.
Aynı mesleği yapan bir başka esnaf Mehmet Çavuş Mizan ise bütün sıkıntılara rağmen ustalaşmış mesleğine devam edeceğini kaydetti. 15 yıllık usta su tesisatçısı işlerinin geçmiş yıllara oranla gerilediğini ve mesleklerinde sıkıntıların çoğaldığını söyledi. Mesleklerinde en büyük sıkıntının çin ürünleri olduğunu söyleyen Mizan daha sonra şöyle konuştu: "15 yıldır bu işi yaptığım için işimde uzmanlaştım. Suculuk sektöründe sorunlar Çin mallarının satılması ve bizim malların satılmamasına neden oluyor.Çünkü çin malı daha ucuz olduğu için vatandaşlar Çin malını daha çok talep ediyor.Ve bu bizim için çok büyük bir sıkıntı.
Kanalların pislikleri su arasına girip vatandaşlar geçerken pislik üstüne sıçrıyor.Ve Ramazan işlerimizi çok kötü etkiledi.İnşaat sektörü çoğaldı ama bize hiçbir faydası yok.
Gelir düzeyim ancak kendimi geçindirmeye yetebiliyor. Önceki yıllar iş daha iyiydi her geçen gün işlerimiz daha da kötüye gidiyor. Başka işte çalışmak istesemde çalışamam çünkü 15 yıl boyunca bu işi yaptığım için başka bir iş yapamam. Yani işime devam etmek zorundayım 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48