Öne Çıkanlar Dev Bir Proje İçin Daha Bismillah Dedi erik sanlıurfaspor valı bayram

Bu haber kez okundu.

BDP’den Utanç  duvarı eylemi
Şanlıurfa Emek ve Demokrasi Platformu, Suriye sınırına örülmesi planlanan güvenlik duvarı çalışmalarına karşı oturma eylemi ve açlık grevi yapan Nusaybin Belediye Başkanı Gökkan'a destek için eylem yaptı.

Emek ve Demokrasi platformu üyeleri, saat 12.30’da Topçu Meydanı’nda bir araya gelerek, oturma eylemi başlatan Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan’a destek vermek amacıyla, Ahmet Bahçıvan iş merkezine kadar yürüyüş gerçekleştirdi.

Ahmet Bahçıvan iş merkezinde yürüyüşüne son veren kalabalık, burada bir basın açıklaması yaptı. Grup adına ilk açıklamayı yapan İnsan Hakları Derneği Başkanı Cemal Babaoğlu "Bu utanç duvarına karşılık bedenini, yaşamını ortaya koymuş Ayşe Gökkan yalnız değildir. Bu mücadele, hepimizin mücadelesidir. Gençlerin, kadınların, tüm halkın bir bütün olarak mücadelesidir. Şunu bir kez daha belirtmek istiyoruz; bu duvar yapılamayacaktır. Bu politika, hükümetin, Kürdü, Kürt’ten ayırma politikasıdır. Bu duvar yüzünden onlarca Kürt genci, İran tarafından öldürülmektedir. Şunu belirtiyoruz ki; Hükümet, bu yanlış politikasından vazgeçsin" dedi.

Babaoğlu’nun konuşmasının ardından konuşan Emek ve Demokrasi Platformu dönem sözcüsü Ruken Okyay Çiçek de Güvenlik duvarın yapılmasına asla izin vermeyeceklerini dile getirerek, “Mardin’in Nusaybin ilçesiyle Rojava’nın Kamışlo kenti arasındaki sınır hattında örülen utanç duvarı inşaatını protesto etmek amacıyla, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, mayınlı alanda açlık grevi başlatmış ve eylemin ikinci gününde bu eylemini ölüm orucuna çevirmiştir. Gökkan, Nusaybin Belediye Başkanlığı tarafından iç işleri Bakanlığına, Milli Savunma Bakanlığına, valilik makamına kaymakamlık makamına ve Tugay komutanlığına gönderdiği resmi başvurularda duvarın örülme sebebini sormuş ve hiç birinden cevap alamamıştır. Amacının utanç duvarının yapılmasını durdurmak olduğunu söyleyen Ayşe Gökkan, bugün hâlâ eylemine devam etmektedir. Biz de buradan söylüyoruz; Bu duvarın yapılmasına asla izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bu duvarın yapılmasının Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası sözleşmelerden; Kyoto ve Ottowa sözleşmelerine ters düştüğünü belirten Çiçek, “utanç duvarının yapımı, Türkiye’nin taraf olduğu uluslar arası Kyoto ve Ottomwa sözleşmelerine ters düşmektedir. Kyoto protokolünde yer alan ve doğal çevreyi korumakla ilgili maddelere ayrıca Mart 2004’te yürürlüğe giren Ottowa sözleşmesinin 1. 2. ve 5. Maddelerine yani mayınlı arazilerin temizlenmesi hususundaki maddelere ters düşmekte, aksine bu arazilerin korunmasına sebep olmaktadır” dedi.

Örülecek duvarın, Berlin ve Filistin duvarını andırdığını belirten Çiçek, bu duvarın, Türkiye için utanç duvarı olduğunu söyleyerek şunları kaydetti: “Yapılacak bu duvar, Berlin duvarı ve Filistin duvarı gibi Türkiye sınırına örülecek bu duvar da bir utanç duvarı, bir yanılsamadır. Sınırda yapılan duvar inşasının durdurulması ve Nusaybin-Kamışlo, Serekaniye-Ceylanpınar, Efrin-Kilis ve Şenyurt-Derbesiye arasına örülmeye devam edilen duvarların yıkımının gerçekleştirilmesi için uluslar arası ve Türkiye’deki tüm sivil toplum kuruluşlarını duyarlı olmaya çağırıyoruz.”

Duvarın örülme sebebinin halka bildirilmesi gerektiğini kaydeden Çiçek, yapılacak duvarın akrabalar arasındaki kan bağını koparabileceğini söyleyerek, “Biz de Emek ve Demokrasi Platformu olarak soruyoruz; Bu utanç duvarı niye? Bu duvar, eğer kardeş halklar arasına

örülüyorsa, bu duvar kan bağını veya iki ülke arasındaki halkların akrabalık bağını koparabilir mi? Şu iyi bilinmelidir ki; bölge halklarını yanlış dış politikasının mağduru etmiş, iktidarın ya bugün ya yarın yıkılacak duvarı, Ayşe Gökkan’ın iradesiyle diktiği insanlık onuru anıtının gölgesinde kalmıştır” şeklindeki ifadelerini kullandı. Polisin yoğun güvenlik önlemi aldığı yürüyüşte, basın açıklamasının ardından toplanan kalabalık olaysız bir şekilde dağ

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48