Öne Çıkanlar sanlıurfa Birecikte Doktorun öldüğü kazanın görüntüleri ortaya çıktı baskan karakopru Şanlıurfada 11 bin 230 polis ve jandarma seçimde görev alacak

Bu haber kez okundu.

500 Çölyak Hastasına Belediye Desteği
 Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın talimatıyla 500 Çölyak hastaya ayda 2 ton gulitensiz un ücretsiz dağıtılıyor. Fırınlarda glutensiz ekmek bulamayan çölyak hastaları kendi ekmeklerini belediyenin dağıtığı ücretsiz unla pişiriyor. 

  Şanlıurfa’daki Çölyak hastalarının feryadına kulak veren Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, 2009 yılının Kasım ayında düzenlediği halk toplantısında gelen talep üzerine çalışmalara başladığını söyledi. İlk etapta müracaat eden 18 çölyak hastasına gulitensiz unu ücretsiz dağıtmaya başlatan Fakıbaba, hastalara yardımcı olmak için çok para harcadıklarını ifade etti. Fakıbaba, 2011 yılında belediyeden gulentisiz un alan hasta sayısın 300 civarında olduğunu 2012 de ise bu rakamın 400’e ulaştığını 2013 yılının Ağustos ayına kadar da ücretsiz gulitensiz un dağıtıkları hasta sayısının 500’ü geçtiğini aktardı.

  Çölyak hastalarına Gıda Bankası aracılığı ile gulitensiz unu ücretsiz dağıttıklarını dile getiren Fakıbaba, “Çölyak hastası olmak ve gulutensiz gıda ile beslenmek çok zor bir yaşam. Bunu yaşayan bilir. Amacımız bu hastalara destek olmak” dedi.

 

  AİLELER DOKTORA GİTMEYE KORKUYOR

  Akçakale ilçesine bağlı Ekinyazı köyünden Mahmut Töremen’in, Gül (14) ve Elif (4) isimli iki çocuğu da belediyenin dağıttığı proteinsiz undan her ay alıyor. 8 çocuk babası Mahmut Töremen,  çocuklarının çölyak hastalığına yakalandığını çok geç fark ettiğini belirtti.

  Gelişimleri iyi olmayan 2 çocuğunun daha çölyak hastası çıkacağı korkusuyla doktora gitmediğini söyleyen Töremen, belediyenin dağıttığı un sayesinde çölyak hastası çocukların şimdi ekmek ve pasta yiyebildiğini aktardı.

  Şanlıurfa merkeze bağlı Payamlı köyünden Halime Bingöl, Siverek Kapıkaya Beldesinden Sevgi Teker de çölyak hastalığının pençesinde olan hastalar arasında yer alıyor. Halime Bingöl, belediyenin kendilerine sahip çıkmasına minnettar olduklarını söyledi.

  Çölyaklı çocukların hastalığı yakın arkadaşlarından dahi gizlediğini belirten Bingöl, “Çocuklarım okul kantinlerinde çikolata, bisküvi dahi bulamıyor. Özellikle hiçbir okul kantininde bu hastalara hitap eden ürün yok. Bunun üzerine arkadaşlarına özenen çocuklarım çoğu zaman diyetlerini bozuyor” ifadelerini kullandı.

  Uzmanlar, Şanlıurfa’da tahmin edilen çölyaklı hasta sayısı ile hastalığı teşhis edilmiş kişi sayısı arasında uçurum olduğunu söylüyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49