Kesirler. Pay, payda ve kesir çizgisinden oluşur. Ancak hepsinin muhakkak bir paydası vardır. Olmasa alta gizli bir 1 sayısı yerleşir. Kesirler elbette sayılardan meydana gelmektedir. Ancak kesir olmak istemeyen sayının tek başına hiçbir değeri yoktur. Ne zaman ki sayı bir etkileşime girdi, bir payda kazandı o zaman bir değer ve anlam buldu bünyesinde.
 
Kesirlerle ilgili bir işlem yapmak için kesirlerin paydalarını önce ortak değerlerde kaynaştırmak gerekir. Yani farklı olan paydaları bazı işlemlerle yakınlaştırmak gerekir ki böylece paylar rahatça birbiriyle etkileşime girebilsinler.
 
Aynen sosyal hayatımızda olduğu gibi, özelden genele doğru açıldığımızda önce kan bağı bir ortak paydadır insanlarda, Aile ve akrabalık yani. Bir aşama sonrasında arkadaşlık veya tanışıklık olabilir, sonrasında hemşerilik diyebiliriz. Müzik ve sanatsal faktörler, bir futbol takımı ve ya kültürel değerler. Biraz daha açılacak olursak ortak vatanı paylaşıyor oluşumuz. Daha da kapsayıcı olan ise inançlar değil midir? Onu da kabul etmeyenler için de insan oluşumuz kaçınılmaz ortak değer değil midir? Tabi ki birleştirici bir etken muhakkak vardır değil mi? Elbette vardır...
 
Ancak bazen insanlar öfkeyi de ortak payda olarak kabul etmek isterler. Hani aynı kafada bir arada barınamayan aklın zıddı olan öfke. Biz onu ayrıştırıcı ve bozucu özelliğinden dolayı ne kadar ortak paydalıktan dışlasak ta muhakkak o kendini payda haline getirmeyi becermiştir tarih sayfalarında.
 
Neden bu ortak paydaları hatırlattığımı az çok anladınız. Tabiî ki hatırlamak için bazı şeyleri, tekrar tekrar hatırlatmak gerekir. Çünkü unutuyor insan bu ortak değerleri. En özelden en genele kadar bizi biz yapan veya insanı insan yapan bu ortak değerleri unuttukça insanlığımızın da kaybolacağını, hatırlamamız gerektiği için sürekli konuşmalıyız bu konuları.
 
Paydaları bir birine bağlayan değerler de bizim sosyal bağlayıcı erdemli insanlarımızdır. Bunlar bilim insanları, ilim insanları, veliler, eğitimciler, inanç öncüleri, sançtılar ve en çok gündemde olanlar siyasetçilerdir. Bu insanların sözleri skalanın dengesini oturtmaya da yarar bozmaya da. Toplumun bu insanlara duyduğu güven bazen söylediklerini sorgusuz ve teslimiyetçi, kabullenişçi bir anlayışta olduğu için, ne söyleyeceklerine ve yapacaklarına çokça dikkat etmelidirler. Gözler üzerlerindedir çünkü.
 
Siyasi liderler kendilerine inanan insanların ortak paydalarını bulup bir çatı altında yaşatırlar. Ve bütün bu siyasi partiler de ülkemizin birliği ortak paydasında birleşirler, birleşmelidirler. Liderler bu konuda son drece hassas olup itidali oluşturmakta gerekli yapıcılığı gösteremeye çalışmalıdırlar.
 
Her politika kendi tabanına uygun söylemler söyler. Mesele bütün paydaları eşitlemek değil aksine her paydayı olduğu gibi kabul edebilip ortak değerleri hatırlatmak suretiyle etkileşimlerin kopmamasını sağlayabilmektir.
 
Gayrisi hüsrandır gayrisi eziyettir. Her an yakınlarımızda olan çok farklı düşüncelere sahip insanlarla olan güzel beraberliklerimizi düşünerek aslında beraberliklerin o kadar da zor olmadığını, aksine farklılıkların getirdiği zenginliklerle insanlara biraz daha yaklaşabilelim ve öfkenin ortak paydamız olmasına izin vermeyelim. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49

banner48