Bugün sizlerle ilimizde bulunmayan fakat çok sayıda insanımızın muzdarip olduğu Onkoloji ile yani kanserden korunmayla ilgilenen tıp dalı ile ilgili sohbet etmek istiyorum.
       Şimdi birçoğunuz haklı olarak nedir bu Onkoloji dediğinizi duyar gibiyim. Öncelikle Onkoloji’nin tanımı ile sözlerime başlayayım. Sonrasında da asıl sorunumuza, yani anlatmak istediğimiz meseleye gelelim.
      Onkoloji kanserin oluşumu, nedenleri, kalıtımla ilişkisi, tanısı, tedavisi, kanserle ilgili istatistikler ve kanserden korunmayla ilgilenen tıp dalıdır. Kanser bir tümör türüdür, kötü huylu (kötücül, habis, malin) tümörleri ifade eder.
     Onkoloji Türkçede 'kanserbilim' olarak ifade edilebilir. Tıbbi Onkoloji (Medikal Onkoloji), kanserli hastaların bu açıdan takip ve tedavisini yapar. Cerrahi ve radyoterapiden sonra da bu hastaların bakımlarını üstlenir. Bu bilim dalının uzmanlarına onkolog denir.
      Onkoloji, özellikle 20. asrın ikinci yarısından sonra hızla ilerlemeye başlamıştır. Çeşitli tip kanserlerin erken teşhislerinin sağlanması için birçok çalışmalar yapılmış, yeni teknikler geliştirilmiştir. Bilgisayarlı tomografi, ultrasound, Nükleer manyetik rezonans tekniği bunlardan sadece birkaçıdır. Kanser tedavisi alanında da çok sayıda araştırmalar yapıla gelmektedir.
      Kanserin ölüm sebepleri arasında ilk sıralarda yer alması sebebiyle günümüzde onkoloji önemli bir bilim dalı haline gelmiştir. 
      İşte bu gerçekten yola çıkacak olduğumuzda ilimizde de ne yazık ki son dönemlerde kanser hastaları sayısında büyük bir artış görülmekte.
      GAP’ın Başkenti konumundaki Şanlıurfa’mıza Bölge olabilme niteliğinde bir ONKOLOJİ hastanesi ne yazık ki elzem bir hale gelmiştir. 
       Bugün ilimizden birçok kanserli hasta uzman hekimin ‘Ankara’ya onkoloji hastanesine gitmesi uygundur’ notu ile sevk edilmekteler.
       Kanser hastası bir kişinin beraberinde yakınları ile Ankara’ya ya da bir başka yere gitmesi, kalması, tedavisi süreci çok zordur. Şanlıurfa’ya bünyesinde kemoterapisi, radyo terapi, cerrahi onkolojisi, psikiyatrisi, patoloji ve plastik bölümleri ile kısacası tam donanımlı olarak kurulacak olan BÖLGESEL nitelik taşıyan bir Onkoloji hastanesi yerinde atılacak bir adım olacaktır.
       Kısacası burada kurulacak olan Onkoloji Hastanesi çevre iller ile birlikte Kuzey Irak ve Suriye’den de gelecek yüzlerce hastaya yerinde tedavi hizmeti sağlayacağından Ankara’ya gitme zarureti ve sıkıntısı ortadan kalkmış olur.
      Aklınıza, ‘yahu sağlık bakanlığı Eyyübiye ye bir tane 400 yataklı hastane bile yapmaktan aciz iken bu dediğin olur mu?’ diye bir şeyler gelebilir.
       Bence işte bu tür projeler bir an önce merkez üssü Şanlıurfa olmak üzere gerçekleştirilmeli. Çünkü böyle bir hastanenin bölgede olmaması bu hastalık pençesinde olanlar ve onların yakınları için büyük eksikliktir.
       Gelecek adına, yarınlarımız adına büyük düşünmeli ve bunu gerçekleştirmeliyiz. Ufak olsun bizim olsun anlayışından öte akılcı projelere ve adımlara ihtiyacımız var.
        Onkoloji Hastanesi tüm donanımları ve üniteleri ile Bölge’de bulunmaması insanlık adına ayıptır, eksikliktir. Bu eksikliğin giderilmesi de Erdoğan’ın Başbakanlığındaki bugünkü Hükümet için çok zor olmasa gerek.
       Temennim bu tür önemli bir Hastanenin temelinin bir an önce atılmasıdır. Bunun gerçekleşmesi adına da başta Bakanımız Faruk Çelik olmak üzere bu ilin Valisi ile Belediye Başkanına, STK’lara ve de hepimize büyük görevler düşmekte. Bunu asla unutmayalım.
      Yeniden buluşmak dileği ile…
 
  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49