Son zamanlarda televizyonlarda Urfa merkezli çekilen ve ilimizin imajını çok kötü bir şekilde yansıtan diziler furyası sardı.
 
Üniversitede okurken televizyonda ilimizde çekilen bir dizi oynuyordu. insanlara zulüm yapan,insanları haksız yere öldüren bir ağa ve etrafında gezen silahlı adamlar çokça yer alıyordu.Bir arkadaşım bana filmden etkilenerek Urfa'ya gitmek istediğini fakat çekindiğini aktarmıştı.Sebebi ise dizide geçen Urfa algısı. Bu arkadaşa filmlerdeki anlatılanların gerçek olmadığını anlatmak için çok çaba sarf ettiğimi de hatırlıyorum.
 
Bu diziler dışarıdan izleyenler için sözde Urfa'nın gelenek ve göreneklerini yansıtan ,şehrimizin otantik yönlerini ve yerlerini sözüm ona yansıtan dizilerdir.
 
Peki bu diziler ilimizi gerçekten hakkıyla objektif bir şekilde yansıtabiliyor mu ? Yoksa kendi zihinlerinde tasarladıkları ve aslında gerçeklerle hiç alakası olmayan uydurma hikayeleri ve gelenekleri mi yansıtıyor ? Tabii ki bu dizilerin senaryolarının büyük bir kısmı uydurma. Gerçeklerle hiç bir alakası olmayan senaryolar.Bu dizilerden bazıları hakkında sizlere tespit ettiğim şehrimizi ve insanlarını açık bir şekilde kötü anlatan kurgularını aktarayım.
 
Birinci aktaracağım dizi ''Karagül dizisi'':Bu dizide ilimizi ve insanımızın gelenek ve göreneklerini kötüleyen yalan yanlış kurgular var ki nereden başlayacağımı bilemiyorum.
 
Karagül dizisinde Urfalılar ,öz kardeşini mal hırsı ile öldürecek kadar gözü dönmüş,İçkiyi su gibi içen,namus kavramı olmayan,kadınlara değer vermeyen ,bir hayat kadınından babası belli olmayan bir çocuğu erkek olduğu için kabullenen bir ağayı ve tamamen gayrı meşru ilişkiyi sıradan bir ilişki gibi göstermeye çalışan bir senaryo ile ilimizin geleneklerini bilmeyen insanlara kötü bir şekilde lanse etmektedir.
 
Şimdi birileri ilimizin reklamını yapıyor normal karşılamamız lazım diyebilir.Ben bunu diyemem .Bu dizinin senaryosu ilimizin reklamını olumlu bir şekilde de yansıtabilir.Kötü olarak değil.
 
İkinci dizi ise ''Küçük Gelin dizisi'': Bu dizide ise ilimizin insanlarını eğitime karşı,sürü gibi töreye boyun eğen,vahşi,kaba,ağaya kulluk yapan,kadına değer vermeyen,küçük kız çocuklarını zorla evlendirmeye çalışan cahil insanlar olarak gösteriliyor.
 
Birde bu dizide sözüm ona laik bir ailede yetişmiş ,çağdaş görünümlü İstanbullu bir öğretmen cahil Urfalıları yola getirmeye çalışan ve dizinin örüntüsünde son zamanlarda his ettirmeden dizi üzerinden bölgede yaşayan insanlara -bana göre ilimizde olmayan olaylarla ilgili- olumsuz siyasi mesajlar vermeye çalışan bir dizi.
 
Üçüncü dizi ise ''Küçük Ağa dizisi''Bu dizide ise ilimizin insanlarını yine kaba,vahşi,ağaların devletten çok etkili olduğu,sevdiğine kaçan bir genç kızı ailesinin hunharca katlettiği,bir küçük çocuğu bile öldürmekten çekinmeyen kötü insanlar olarak yansıtmaktadır.
 
Evet, yukarıda saydığım bu dizilerin,ikisi ilimiz sınırlarında çekiliyor.Biriside İstanbul da çekiliyor.Fakat olaylar Urfa'da geçiyormuş gibi aktarılıyor.
 
Sonuç olarak bu diziler maalesef görünüşte ilimizde çekilerek ilimizin reklamını yapıyor denilerek bize hoş gösterilmeye çalışılırken aslında tam tersi şehrimizin imajını çok kötü bir şekilde yansıtıyorlar.Bizlerde saf saf izliyoruz.Okuyucularıma tavsiyem Urfa'mızı yanlış aktaran dizilere gereken uyarıları yapalım.Bu uyarıları hem yapım şirketlerine hem de RTÜK'e yapalım ki en azından ileride bu tip dizi filmler çekilirken biraz daha dikkatli davranılır. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49