Yalnızlaşıyor insan,
 
Dehlizlerde bigane, denizlerde biçare
 
Boğuluyor insan, yanılıyor, aldanıyor
 
Zannettiği gibi değil aslında hiçbir şey…
 
Modern çağ türlü hastalıklarla kırıyor toplumları. En küçük yapı taşını yani insanı bozarak başlıyor işe. Bi-rey diyor adına da “bir” leştiriyor acımasızca. Kendi tekilliğini mutlaklaştırdığı için silik, düz ve sıradanlaşıyor kişi.
 
Modern birey kendi içine kapanıp, dünyayı da mutlaklaştırarak dünyevileşmiş benliği ile bir yok oluşun şovunu serpiştirir hayatına adeta.
 
Bencilliği ile türlü portreler nakşeder kısır dimağlara. Çıkarına uygun vizyonlar kurar, misyon temsilcilerinde markalaşmak ister. Ve gittikçe daha acımasız olur.
 
Modern birey için dünya tüketime elverişli nesneler dünyasıdır. Maddeyi de tüketir manayı da. Güveni, sadakati, insanı insan yapan tüm değerleri tüketir ve ruhu bile kıpırdamaz, sızlamaz içerlerinde bir yerler. Zekâtı yok sayar mesela, fitre yerine fitne verir insanlara. Karşılıksız vermek ona göre değildir. Mutlaka bir hesap üzere verilir, verilmelidir İsrailiye zihniyetli birey. Yani almak için verir. Oysa nede güzel demişti Resülullah (s.a.v) “ … Ya Ayşe verdiklerin senindir kalanlar değil…”
 
Modern birey çoklukla övünür, sayılara teslim olur, ayrıntılara gömülür. “Rabb” in terbiye ediciliğini sindiremez de çırpınır. Kendine sadece kendine ait krallıklar düşler kraliyeti yaratıcıdan da bağımsız olsun ister. Abartı olmayacaksa ilahlaşmak ister beklide birey, kendine yetmek. Muhataplarından fedakârlığı bekler ama kendisi fedakâr olamaz. Hevasının adını özgürlük, küstahlığının adını özgüven koyar. Modern birey "farklı "olanı düşman olarak algılar, önyargılıdır, her şeye fiyat biçer. Materyalist bir gözlükle bakar dünyaya.
 
Şahsiyet, kendi kendine yetmeyeceğini itiraf eder, Ahiretle olan bağlarını koparmaz, hevasını bastırır ve dizginler kendini. Şahsiyet, niteliği ölçü alır, ayrıntıda boğulmaz, neden ve niçin üzerinde durur. Paylaşır, maddeyi ve anlamları. Şahsiyet çoklukta bereket bulur ve birleşmeyi tekillik olarak değil çoğalma olarak algılar.
 
Şahsiyet inanç eseridir ve orijinaldir. Her şeye bir değer biçer, anlarını dahi sorgular ve ona göre amel eder. Sosyal bağlar kurar, cömerttir de hem de. Sevdiğini Allah rızası için sever kendi dışındaki dünya ile özgün irtibatlar kurar hakça. Yok saymaz değerleri. Diğerlerini değerli kılmak ister ve o zaman birken bin olur belki….
  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49