Çevremizde biz farkına varmasak ta gençlerimiz farklı şekilde zararlı alışkanlıklara maruz kalmaktadır.Bu alışkanlıkların çoğu gençlik hevesatının etkisi ile bulaşmaktadır.Bunların en basiti sigaradır.Sigara basit gibi görünse de çok büyük zararları içermekte ve daha tehlikeli zararlı alışkanlıkların kazanılmasında da etkili olmaktadır.
 
Yıllar önce Üniversite yıllarında Sigaranın Zararları ile ilgili geniş kapsamlı bir araştırma yapmıştım.Bu araştırmam Akademik içerikli bir araştırma idi.Araştırmayı yapmadan önce sigaranın zararlarını hep kulaktan duyma bilgilerle biliyordum.Fakat yaptığım bu araştırmadan sonra sigaranın ne kadar büyük bir düşman olduğunu çok kesin ve bilimsel verilerle öğrenmiş oldum.
 
Araştırmamın sonunda çok ilginç bilgilere ulaştım.Hatırladığım kadarı ile size aktarmaya çalışacağım.
 
1-Sigaraya başlama yaşı genelde çocukluktan ergenliğe geçerken yani 14-18 yaşları arasında ya özentiyle yada aile ve arkadaş çevresinin etkisiyle oluyor. Özenti ile sigaraya başlayan çocuk büyüklerin sigara içtiğini görüyor ve büyükler içiyorsa doğru bir davranıştır düşüncesine kapılarak sigaraya başlıyor.
 
Aile ve çevrenin etkisiyle başlayan çocuklarda ise ailede sigara içenlerin etkisi çok fazla olmaktadır.Anne,baba,ağabey ,abla veya arkadaşları sigara içiyorsa çocuk onları örnek alarak sigaraya başlıyor.Sigaraya başlama bazen arkadaş çevresinden psikolojik baskı sonucu ve arkadaş çevresinden dışlanma korkusu ile de olmaktadır.
 
2-Sigaraya başlama nedenlerinden biriside hayatta karşılaşılan sorunlardan sigara içerek teselli bulma çabası.
 
3-Sigara içen aile ortamında yetişen çocukların çoğunda akciğere bağlı bronşit,astım gibi hastalıklar oluştuğu tespit edilmiş.Tiryakilerde ise akciğer ve karaciğer kanseri riski diğer insanlara göre % 90 daha fazla olmaktadır.
 
4-On beş yıl sigara içen birisinin vücudunda 4-5 kilogram katran birikiyor.Bu katran zamanla soba borusundaki is gibi damarları tıkamaya ve kalp,damar hastalıklarına sebep olmaktadır.Hatta bazen kangrene bile sebep olmaktadır.
 
5-1 paket sigaradaki katranı çıkarıp insana şırıngayla verseniz insanı yarım saate öldürecek bir etkiye sahip.
 
6- Yapılan bir araştırmada bir tane sigarayı bir kuşa içirdiğinizde anında öldürecek kadar zehirli madde içerdiği ortaya çıkmış.
 
Araştırma hakkında aklımda kalanlar yukarıdaki anekdotlardır.Birde bir birey olarak düşündüğümüzde çok olumsuz sonuçlar çıkarabiliriz.
 
Bir de işin maddi yönüne baktığımızda her gün 1 paket sigara içen bir insanı düşünelim.1 paket en ucuz 5 TL olsun bu aylık 150 TL demektir.Aylık bazda düşünürsek bu bir ailenin kuru gıda ihtiyacını karşılayabilir.Bir aile için 8 kg et demektir.Bir aile için 300 tane ekmek,10 kg çay,75 kg şeker demektir.Ya da kitap hesabıyla düşünürsek en az 5 liradan 30 tane kitap demektir.Bu durumu yıllara yaydığımızda 1 yılda 360 kitap demektir.Bu
 
miktarların ne kadar büyük olduğunu düşünün.Akıl ve mantıkla hareket eden bir insan bu hesabı yapsa yine sigara içmez.
 
Yukarıdaki aktardığım bilgilerin ışığında soruyorum.Ömrünüzü kısaltmak ve malınızı ateşe atmak mı yoksa ömrünü sağlıklı ve huzurlu,malını bereketli kılmak mı ? istersininiz.Cevabı size kalmış.  
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49