Urfa’da Veteriner Hekimler Günü Muhteşem Oldu

Urfa Haberleri

Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Tarafından bir Otelinde Dünya Veteriner Hekimler Günü kutlaması yapıldı

 ABDULLAH YİĞİT
Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Tarafından bir Otelinde Dünya Veteriner Hekimler Günü kutlaması yapıldı
Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz ve yönetim kurulu üyeleri tarafından gelen misafirler tek tek karşılandı .
Dünya Veteriner Hekimler Günü kutlamasına katılanlar ise Harran Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mehmet Avcı , Şanlıurfa Baro başkanı Hikmet Delebe , Acar Ecza Deposu Müdürü Selim Acar, Ziraat Mühendisler Odası Başkanı Mehmet Şaka, Şanlıurfa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Reşat Karadeniz, Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Adil Alan, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdür Yrd Mehmet Huseyınoglu, Adıyaman, Diyarbakır, Mardin, Balıkesir Veteriner Hekimler Odası Başkanları,istanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hocaları,İlaç Firmaların Temsilcileri , Veteriner hekimler Aileri ile katıldılar.
Şanlıurfa’daki Veteriner Hekimler ve il dışından Gelen Oda Başkanları ve Veterinerler Şanlıurfa Sıra gecesi ekibinin söyledikleri Türküler , Şarkılar Eşliğinde ve Davul Zurna Eşliğinde Halay cekerek doyasıya Muhteşem bir Dünya Veteriner Günü Kutlaması yapıldı.
Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz yaptığı açıklamasında : Dünya Veteriner Hekimler Birliğinin, her yıl nisan ayının son cumartesi gününü "Dünya Veteriner Hekimler Günü" olarak kutlanmasını kararlaştırması ile birlikte 2001 yılından itibaren Dünya Veteriner Hekimler Günü olarak kutlanmaktadır.
Dünya Veteriner Hekimler Günü her yıl farklı bir tema ile kutlanmaktadır. 2016 yılı teması “Tek sağlık yaklaşımı ve sürekli eğitim’’dir.Tek Sağlık konsepti özellikle son yıllarda ortaya çıkan yeni zoonotik hastalıkların İnsan,hayvan ve çevre sağlığı ile uluslarası ticaret ve ekonomi üzerine oluşturduğu küresel etkilere bağlı olarak ABD ve AB deki girişimler sonucu gündeme gelmiştir.
Tek dünya tek sağlık yaklaşımı;İnsan,hayvan ve çevrenin optimal sağlığı ile yerel,ülkesel ve küresel olarak çalışan değişik disiplinlerin işbirliği faaliyetleri olarak önem kazanmıştır.
Gelişmiş ülkelerin eğitim politikası ve planlamalarında; kalite, verimlilik ve fayda-zarar analizleri temel alınmaktadır. Aynı zamanda; Ülke öncelikleri doğrultusunda hayat boyu eğitim felsefesini kabul eden bir eğitim sistemi oluşturulmaktadır. Ne yazık ki eğitim sistemimizde bu kriterlerin dikkate alındığını söylemek pek mümkün değildir. Gerekli araştırma ve altyapı çalışmaları yapılmadan kurulan fakülteler, hesaplanmadan arttırılan öğrenci kontenjanları, Veteriner hekimlik mesleği görev alanlarına müdahale eden meslek gruplarının karmaşası gibi sorunlar artarak devam etmektedir. Veteriner Hekimlik saygın ve stratejik bir meslektir. Her geçen gün sorumluluklarımız artmakta ve değişmektedir. Bu nedenle Veteriner Hekimliği mesleğine hizmet eden başta Üniversitelerimiz olmak üzere tüm kurumların dünyadaki değişen şartlara ve yeniliklere uyum sağlamaları, biz veteriner hekimlerin de birey olarak yaşam boyu eğitim kuralını kabullenmemiz de kaçınılmaz bir ihtiyaçtır.
Gelişmiş dünyada, insan ve hayvan sağlığı alanında ortak çalışmalar artarak devam ederken, ülkemizde, ayrıştırma çabaları sergilenmektedir. Sağlıkla ilgili yapılan çalışmalarda, sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili iyileştirmelerde, hayvan sağlığı alanı ve veteriner hekimler hariç tutulmaktadır. Oysa, insanlarda görülen hastalıkların %61 hayvan kökenlidir. Yeni ortaya çıkan hastalıklarda bu oran %75 dir. Bu nedenle, insan sağlığı ve hayvan sağlığı alanlarındaki çalışmaların ayrı ele alınması mümkün değildir. Gelişmiş dünya bunun farkındadır. Ve bizlerde bunun farkına varmalıyız.
 
Tıp, diş hekimliği ve eczacılıkta uzmanlık eğitimi yapılırken sağlık sınıfı içerisinde yer alan Veteriner hekimlikte uzmanlık eğitimi başlatılamamıştır. YÖK yasasında yapılan değişikliğe rağmen Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Yönetmeliği 2 yıldır tüm hazırlıkların tamamlanmasına rağmen hala yayınlanamamıştır. 30 yıldır yapılamayan "Veteriner Hekimlikte Uzmanlık Eğitimi" ile ilgili hazırlanmış olan Yönetmeliğin vakit geçirmeden yayınlanması gerekmektedir. AB uyum çerçevesi kapsamında yürütülen "Mesleklerin Tanınması" ve "Mesleklerin Serbest Dolaşımı" konulu çalışmalar yürütülmektedir. Bu çalışmalar, AB katılım öncesinde, sürekli eğitimi ve bu konudaki yasal düzenlemelerin yapılmasını daha da önemli hale getirmektedir.
Diğer taraftan Sağlık Bakanlığı bünyesinde veteriner hekim sayısı her geçen gün azalmış var olan veteriner halk sağlığı ile ilgili birimler de kapatılmıştır. Bunların yanında sağlık çalışanlarının özlük hakları ile ilgili düzenlemelerde, her nedense anlaşılmaz bir tavırla veteriner hekimler hep mağdur edilmiştir.
Gelişmiş dünya ülkelerinde veteriner hekimlere verilen değerin, Ülkemizde de verileceği günlerin gelmesi umuduyla; Dünya Veteriner Hekimleri Günü Kutlu Olsun dedi.
 
Dünya Veteriner Hekimleri Günü Dolayısı ile ilgili Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz Tarafından katılımcılara ödüller verildi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.