Urfa Bayramı Dolu Dolu Geçirdi

Urfa Haberleri

Peygamberler şehri" olarak nitelendirilen Şanlıurfa'da, 9 günlük bayram tatilinde Hazreti İbrahim'in doğup büyüdüğü ve dönemin hükümdarı Nemrut tarafından ateşe atıldığı yer olarak rivayet edilen tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi, Sakin şehit Halfeti, Göbeklitepe ve Tarihi Harran ilçesine çok sayıda ziyaretçiyi ağırladı.

Şanlıurfa adeta bayram bereketi yaşandı. 2019 Göbeklitepe Yılı dolayısıyla turizm çıtasının yükseldiği kentte bayram dolayısıyla bu ziyaretçi akını katlandı. 9 günlük bayram tatilini fırsat bilen birçok vatandaş Şanlıurfa’ya akın etti. Balıklıgöl, Dergah Camii, Urfa Kalesi, Eyyüp Peygamber Makamı gelen ziyaretçilerle dolup taşarken, Göbeklitepe, Harran, Halfeti de yoğunluktan nasibini aldı.

Tarihi Balıklıgöl Yerleşkesi

Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu Şanlıurfa'da, 9 günlük Ramazan Bayramı nedeniyle kentin simgesi olan Balıklıgöl Yerleşkesi, Göbeklitepe, Halfeti ve Harran ilçesi ziyaretçi yoğunluğu yaşandı. 'Peygamberler şehri" olarak anılan Şanlıurfa'yı görmeye gelen yerli ve yabancı turistler, kentin tarihi ve turistik yerlerini gezip bol bol alışveriş yaptı. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelenler, Balıklıgöl'deki Hazreti İbrahim'in doğduğu rivayet edilen mağaraya girerek, dua etti. Daha sonra Hazreti İbrahim'in ateşe atıldığı yer olarak bilinen Balıklıgöl'e geçen birçok kişi, satın aldıkları yemleri balıklara attı. Bayram nedeniyle yoğunluğun yaşandığı yerleşkeyi gezen ziyaretçiler, bölgedeki Ayn-ı Zeliha Gölü'nde kayığa binerek hatıra fotoğrafı çektirdi.

Dünya'nın İlk Yerleşim Alanı Göbeklitepe

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılının Göbeklitepe Yılı olarak ilan edilmesiyle ziyaretçi yoğunluğunun yaşandığı Göbeklitepe’de bayramda gelen turist sayısı ikiye katlandı. Türkiye’nin farklı illerinden gelen birçok vatandaş tarihi ve mistik mekanı ziyaret etti. Göbeklitepe yoğun günlerini yaşarken, Urfa Arkeoloji Müzesi ile Mozaik Müzesi de birçok ziyaretçiyi ağırladı.

Halfeti'de Günlük 20 Bin Ziyaretçi

Citta Slow Uluslararası Koordinasyon Komitesince 2013 yılında ‘’Sakin Şehir’’ ağına dahil edilen Halfeti ilçesinde ramazan bayramında yapılan günlük 20 binin üzerinde yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yaptı.

Taş evlerin ve camilerin su altında kaldığı ilçe, aradan geçen süre içinde doğal güzellikleri ile turistlerin ilgi odağı olmaya başladı. Doğal güzelliği, Fırat Nehri'nin altında kalan evleriyle kamuoyunda "Saklı cennet" ve "Kayıp kent" olarak anılmaya başlanan Halfeti'de, turistlerin yoğun ilgisinin ardından tekne turları başlatıldı, jet ski ve Doğa ATV turları ile ilgi odağı, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistler, yaklaşık bir saat süren tekne turu ile su altında kalan camiler, evler, yeşil alanlar, Savaşan Köyü ve İncil’in bir nüshasının çoğaltıldığı yer olarak bilinen Rumkale’yi ziyaret ediyor. Tekne turu ile sular altında kalan doğal güzellikleri gören turistler, nehir kıyısında kurulan tekne görünümlü duba restoranlarda da yöresel yemekler yiyor.

8 Bin Yıllık Harran Evleri

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde, "Göbeklitepe Yılı"nın da etkisiyle yoğunluk yaşayan ilçelerden biridir.

Milattan önce 6 binli yıllardan bugüne kadar kesintisiz yerleşim yeri olan ve bir dönem Asurlular ile Emevilere başkentlik yapan Harran, konik kubbeli evleri ve tarihi mekanlarının yanı sıra yöresel kıyafetli insanlarıyla da ziyaretçilerini kültür yolculuğuna çıkarıyor.

İlk İslam üniversitesinin kalıntıları ve Emeviler döneminden kalma Ulu Camisiyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan tarihi ilçe, 9 günlük Ramazan bayramında turist akını yaşadı.

Ziyaretçiler, Harran ilçe merkezinin yanı sıra kuzeyindeki Şuayip Peygamber'in yaşadığı ve Hazreti Musa ile buluştuğu mekan olduğu rivayet edilen "Şuayip Antik Kenti"nin yanı sıra Bazda Mağaraları, Han el-Barur Kervansarayı ve Soğmatar Antik Kenti'ni de görme imkanı buldu.

Mustafa Bayar


Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.