Tarım İşçilerin Yerini Makineler Aldı

Urfa Haberleri

Türkiye pamuğun yüzde kırkını karşılandığı Harran ovasında tarım işçilerin yerine makineler aldı.

Pamuk hasadının devam ettiğ bu günlerde tarladan toplanan “Beyaz altın” olarak adlandırılan pamuk, zorlu süreçlerden geçerek sanayi ve hayvancılık sektörüne ham madde olarak kullanılıyor. Tarladan biçerdöver ile toplanan pamuk balyalanıyor. Pamuk lifiyle tekstil, çiğit, margarin, biyodizel yakıt, kapçık ve küspesiyle yem sanayisinde, linteriyle kâğıt, selüloz, barut yapımında kullanılıyor .

Türkiye’nin Pamuk üretimin yüzde kırkının karşılandığı Harran ovasında hasat devam ediyor. Tarladan biçerler tarafından toplanan pamuk, kamyon ve traktörlere yüklenerek çırçır fabrikasına getiriliyor. Burada çiftçiden kantarla tartılıp alınan pamuk, makinelerde lifi ve çiğidi ayrılıyor .

Çiftçiler, elle pamuk toplamada maliyetinin makineli hasata göre yüksek olması nedeniyle, pamuğun makine ile toplanması kaçınılmaz olmuştur. Elle toplama maliyeti tüm giderlerin yüzde 35-50’unu bulurken, makineli hasatta bu rakam yüzde 20 civarındadır. Bu da pamuk maliyetinin düşmesine neden olmaktadır. Özellikle hasat zamanında havaların yağışlı olma ihtimaline karşı, kısa zamanda makine ile hasat gerçekleşmektedir. Pamuk üreticileri de makineli hasadı tercih etmektedirler.” dedi.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.