Tarihi İlçe Kümbet Evleriyle Ziyaretçi Çekiyor

Urfa Haberleri

2019 yılının "Göbeklitepe yılı" olarak ilan edildiği açıklamasının ardından kente gelen yerli ve yabancı turistler Harran'a hayran kalıyor. Kümbet evler ve Şeyh Hayat El-Harran-i Hazretlerinin türbesine havaların ısınmasıyla birlikte ziyaretçi akınına uğruyor.

Şanlıurfa’da geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan ve bilinen tarihin yeniden yazılmasına neden olan Göbeklitepe, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. 2019 yılının "Göbeklitepe yılı" olarak ilan edildiğini açıklamasının ardından hem kent merkezinde hem Harran ilçesine ziyaretçi akınları başladı. Ziyaretçiler ilçede kerpiçten yapılmış koni görünümlü tarihi kümbet evleri geziyorlar.

ilçesinde bulunan Şeyh Hayat El-Harran-i Hazretlerinin türbesi yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Özellikle Şanlıurfa ve çevre illerinden gelen vatandaşlar, Şeyh Hayat El--i Hazretlerinin türbesinde ziyaret edip namaz kılıyor. Gelen ziyaretçilerde çocukları unutmuyor yanlarında getirdikleri tatlı ve şekerleri çocukları ikram ediyor.

Harran'ın Konik Kubbeli Evleri

Milattan önce 6 binli yıllardan bugüne kadar kesintisiz iskan gören ve bir dönem Asurlular ile Emeviler'e başkentlik yapan Harran, konik kubbeli evleri ve tarihi mekanlarıyla turistlerin ilgisini çekiyor. Dünyanın ilk İslam üniversitesinin kalıntılarının bulunduğu Harran'da, rasathane ve Emeviler döneminden kalma tarihi Ulu Camii de dikkati çekiyor.

Şeyh Hayat El-Harran-i Hazretleri

Şeyh Yahya Hayat el-Harrânî, XII. yüzyılda Harran"da yaşamış ve 1185 tarihinde burada vefat etmiş büyük bir İslâm alimi ve mutasavvufudur. XVII. yüzyılın ortalarında Harran"ı ziyaret eden Evliya Çelebi, Şeyh Hayat"ın türbesinden şu şekilde bahsetmektedir. "Şeyh Yahya (Hayat) ziyaret yeri Harran dibindedir. Kutupluğa ayak basmış ulu sul­tandır. Harran Kalesi"nin yanında çöl tarafında bü­yük bir kubbe içinde medfundur. Çöl Arapları bu sultana son derece bağlıdırlar. Hatta Araplar ara­sında mühim bir mesele için yemin ettirmek icap etse ta Basra, Lahsa, Umman, Cezayir, Kurna"dan gelip bu sultanın üzerine "Yahya Hayati"nin başı için" deyip duvara el sürse Allah"a yemin etmiş gibi sayarlar. Bu sultana Yahya Hayati demelerinin aslı, bir seccade üzerinde tahiyatta ve hayatta oturur gibi oturduğundandır." Hayat el- Harrani hazretleri ölümünden sonra da tasarrufu devam eden 4 büyük evliyadan biri olarak kabul edilmektedir.

Şeyh Hayat"ın türbesi ve bunun güneyine bitişik olan camisi, Harran şehir surlarının kuzey batı dı­şarısındaki mezarlık alanındadır. Türbe ve caminin günümüze kadar önemli değişiklikler geçirdiği du­var ve payelerdeki izlerden anlaşılmaktadır. Cami ve türbe 1999-2001 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü"nce restore edilmiştir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.