Süne Felaketi

Urfa Haberleri

Şanlıurfa Harran Ovaların bereketli topraklarında bu günlerde süne yumurtlama dönemi olması sebebiyle mahsule zarar vermemesi için önlem alınması gerekir.

Naci ÇETİNDAĞ
 
Şanlıurfa Harran Ovaların bereketli topraklarında bu günlerde süne yumurtlama dönemi olması sebebiyle mahsule zarar vermemesi için önlem alınması gerekir.
Muhabirimizin yapmış olduğu araştırma sonucu hububata süne rastlandı tespit edildi konuyla ilgili çiftçilerin yapmış olduğu açıklamalar tam süne yumurtlama dönenimi tüm bölge çiftçileri ihmal etmesinler hububat ekili tarım alanlarını kontrol etsinler gubar ekilen hububat tam ayran dönemidir 3 günün içerisinde baksınlar yetkililere baş vursun bir hafta zaman geçerse hububatın yarısı gider heder olur mutlaka tarım uzmanlarına baş vursunlar süne doludan kuraklıktan ve doğal affeten daha beter gap bölgesin çeşitli bölgelerinde yayılmış olduğunu Süne hububatın en önemli zararlısıdır. Kışı dağlarda değişik bitki örtüsü altında geçiren süneler, havaların ısınmaya başladığı Nisan sonu, Mayıs başlarında ovalara göç ederler. Ovalara göç eden süneler, beslenmeye ve bir süre sonra, çiftleşmeye başlar. 12 ya da 14 adetten oluşan yumurta paketlerini genellikle bitkinin yapraklarının alt yüzeyine, bazen de sap veya başaklara bırakırlar. Bir dişi bir yıllık ömrü süresinde yaklaşık 80 yumurta bırakır.
 
Yeni bırakıldığında filiz yeşili olan yumurtalarda, 3-4 gün sonra kahverengi noktalar belirir. Bundan yaklaşık 1 hafta sonra kırmızı renkli çapa şeklinde bir leke oluşur ve yumurtanın rengi sarıya döner. Yumurtanın bu haline “çapa dönemi” denir ve bundan yaklaşık 5-6 gün sonra yumurtalar açılır, nimfler çıkış yapar. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.