Şanlıurfa’da Sipahı pazarı teknolojiye direniyor

Urfa Haberleri

Şanlıurfa'da 455 yıllık tarihi çarşılarından biri olan Sipahi Pazarı (Halıcılar Pazarı) esnafı, Sipahi Pazarı'nda esnaf, el emeği göz nuru ürünlerin teknolojinin gelişmesiyle fabrikaların gölgesinde kalmasından yakınıyor.

Şanlıurfa’da Osmanlı Dönemi’nden kalan tarihi Sipahi Çarşısı, sanayileşmenin gölgesinde kaldı. Çarşı esnafı el yapımı ürünlere talebin gittikçe azaldığını, vatandaşların daha çok fabrika yapımı hazır eşyalara yöneldiklerini belirtti.

Eyyübiye ilçesi Balıklıgöl platosu içerisinde yer alan Sipahi Pazarı, halıcılar ve kilimciler çarşısı olarak bilinir.

EL YAPIMI ÜRÜNLER SATILIYOR

Şanlıurfa’da el yapımı kilim ve halı satılan 455 yıllık tarihi çarşı, teknolojinin gelişmesiyle fabrikaların gölgesinde kaldı. 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan tarihi Sipahi Pazarı halıcılar çarşısı olarak biliniyor. Bir zamanların en kalabalık çarşısı olarak bilinen bölgede ustalar mesleklerinde eleman yetişmediğini ve mesleğin kaybolmaya yüz tutuğunu söyledi. Teknolojinin gelişmesiyle vatandaşların fabrikalarda yapılan ürünlere rağbet gösterdiğini belirten Sipahi Pazarı Halıcılar Esnafı, el yapımı dokumacılığa talebin gittikçe azaldığını dile getirdi.

SİPAHİ ÇARŞISI'NDA 455 YILLIK GELENEK SÜRÜYOR

Osmanlı imparatorluğu döneminde kurulan Ahi Evren geleneği Sipahi çarşısında sürdürülüyor. 1566 yılında Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapılan çarşı dokuma ürünlerinden el işi halı, el işi kilim, hakiki deri yelek, şark köşesi, Bâtıniye, seccadeler, gibi birçok ürünler uygun fiyata satılıyor. Bu pazarın en önemli özelliği ise birçok medeniyetin işçiliğine ait olan ürünlerin bir arada bulunması, Ermeni el işi, İran el işi maddeleri gibi birçok tarihi halılar, kilimler sipahi pazarından alınıyor ve yerli yabancı turistlere satılıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.