Pamuğun “Afara”sı da yüz güldürdü

Urfa Haberleri

Şanlıurfa'da hasadı yapılan pamuğun tarladaki son kalıntıları olarak bilinen “Afara” dar gelirli ailelerin geçim kaynağı oldu.

PAMUĞUN “AFARA” YÜZ GÜLDÜRDÜ

Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinin başında gelen pamuk, özellikle Harran Ovası’na suyun gelmesi ile birlikte Şanlıurfa’nın başlıca geçim kaynaklarından bir oldu. Tekstil, yağ sanayi ve hayvancılık gibi birçok sektörde önemli ölçüde yararlanılan pamuk, Şanlıurfa’da da çoğu aileye ekmek kapısı oluyor. Kentte birçok aile pamuk toplayarak, pamuğun işlendiği fabrikalarda çalışarak geçimini sağlarken, bazı aileler ise ekmeğini biçerdöver makinesinin topladığı pamuklardan arta kalan kısmını toplayan aileler Akçakale yolunda bulunan esnafa , kilosunu 6 ile 8 liradan satarak evine ekmek götürüyor.

‘Beyaz altın’ olarak nitelendirilen pamuk fiyatlarında son günlerde önemli artışlar yaşanıyor. Şanlıurfa’nın önemli tarımsal ürünleri arasında bulunan ve Türkiye’deki toplam üretimin yaklaşık yüzde 50’sinin karşılandığı pamuk fiyatları artışa geçti. Üreticiler maliyet artışları nedeniyle pamuk fiyatlarının arttığına dikkat çekerken, geçen yıl kütlü pamuk fiyatı 4-4,5 TL, lifli pamuğun fiyatı 9,5-10 TL iken, bu yıl kütlü pamuğun kilogramı 7,5-8 lira, lifli pamuğun kilogramı ise 19-19,5 liradan işlem görmeye başladı.

GEÇİM KAYNAKLARI AFARA

Pamuğun tarladaki son kalıntıları olan “afara” da aynı şekilde toplayıcıların yüzünü güldürdü. Makineli hasat sonrası yerlere savrulan ve atıl durumda bırakılan kirli pamuk, fakir ailelere geçim kaynağı oldu.

Tarlada kalan pamukları ellerindeki çuvallara dolduruyor. Kilosu 6 lira ile 8 liradan alıcı bulan pamukları satan dar gelirli vatandaşlar bu şekilde aile ekonomisine katkıda bulunmaya çalışıyor.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.