Makineler tarlaya girdi

Urfa Haberleri

Şanlıurfa'da Pamuk üreticileri pamuk toplama makinesiyle hasat yaparken pamuk toplayan dar gelirli aileler durumu endişeyle izliyor. Birçok romana ve sinema eserine konu olan mevsimlik pamuk işçiliği, makineli hasat sayesinde tarihe karıştı. 1 günde 500 tarım işçisinin topladığı pamuğu hasat edebilen makineler sayesinde Harran ovasında pamuk daha erken toplanıyor.

Ovada başlayan hasat çiftçileri yüzünü güldürdü. Pamuk tarlalarına biçerdöverler girmeye başladı. Verimin oldukça yüksek olduğu gözlemlenirken, başlayan hasat yüz güldürdü. Öte yandan eskiden mevsimlik işçilerce yapılan hasat tarımda makineleşmeyle birlikte pamuk tarlalarında mevsimlik işçileri unutturdu. Bir zamanlar pamuk hasadı için Türkiye’nin dört bir yanından Ovaya dahil farklı şehirlere giden mevsimlik pamuk işçileri artık gelmiyor. Önceleri Harran'da pamuk ovalarında kurdukları çadırlarda kalarak pamuk toplayan işçiler ya da günlük yevmiye karşılığında servisle tarlalara gelen işçilerin yerini artık dev pamuk toplama makineleri aldı. Üretici makineli tarımdan memnun iş gücünden daha az maliyetli olduğu için üretici makineli tarımı tercih ediyor.
Öte yandan her yıl topladıkları pamuk ile geçimlerini sağlayan işçiler yeni çıkan pamuk toplama makinesi ile işsiz kaldılar.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.