Hastalıklar Artmaya Başladı

Urfa Haberleri

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soba kullanımının arttığı Şanlıurfa’da temiz hava oranı düştü.

Kış aylarının gelmesiyle birlikte soba kullanımının arttığı Şanlıurfa’da temiz hava oranı düştü. Soba bacalarından çıkan dumanlar, havanın kirlenmesine neden oluyor.
Sanayinin az ve şehir dışında olması sebebiyle sanayisi gelişmiş illere oranla havası daha temiz olan kentte, soba kullanımının artmasıyla birlikte hava kirliliği arttı. Doğalgaz kullanımın yaygın olmadığı Şanlıurfa’da sobanın alternatif ısıtıcı olarak görülmesi nedeniyle hava kirliliği her geçen gün biraz daha artıyor.
Son günlerde etkili olan yağışlar dolayısıyla kirlilik oranı düşen Şanlıurfa’da hava kirliliği tekrar arttı. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde soba kullanımının fazla olması nedeniyle oluşan yoğun dumanlar nedeniyle nefes almak bile zorlaşıyor.
Özellikle doğalgaz kullanımının az, soba kullanımının fazla olduğu bölgelerde bu hava kirliliği daha fazla olurken, uzmanlar en çok da nefes darlığı çeken hastalar ve yaşlıların bu anlamda dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
KIŞ AYLARINDA HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR
Yağışların olduğu dönemlerde havalar temiz olmasına karşın, soba kullanımın fazla olması dolayısıyla kış aylarında hava kirliliği artıyor. Uzmanlar, özellikle kış aylarında yaşlı, hasta ve hava kirliliğine karşı korumasız olan kişilerin bu anlamda mümkün olduğunca dışarı çıkmaması gerektiğini söyledi.
Hava sıcaklığının en düşük olduğu sabahın erken saatleri ile akşam saatlerinde nefes darlığı yaşayan ve bronşit, astım gibi hastalığı olanların bu saatler içerisinde dışarı çıkmaması gerektiği uyarısında bulundu.
HAVA KİRLİLİĞİNDE KÖMÜRÜN DE ETKİSİ BÜYÜK
Soba kullanımıyla birlikte artan hava kirliliğinin kalitesiz kömürler kullanımında daha da arttığı belirtiliyor. Havanın daha fazla kirli hale gelmemesi ve tehlike boyutunun büyümemesi için kömürün kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini belirten kömürcüler, vatandaşların kömür alırken, kalitesine bakması gerektiğini söyledi.
Sobalarda kullanılan kömürlerin kalitesiz olması halinde dışarıya zehir niteliğinde tehlike saçtığını belirten kömürcüler, kişilerin bilmediği yerlerden ve kaliteden kömür almaması gerektiğini belirtti.
HASTALIKLAR DA ARTMAYA BAŞLIYOR
Doğalgaz kullanımının yaygın olmaması nedeniyle soba kullanımına büyük rağbet olmaması, hastalıkları da beraberinde getiriyor.
Soba bacalarından tüten dumanların havayı kirletmesi ve havaya karbon monoksit gazının dolmasıyla birlikte hastalıkların arttığını belirten uzmanlar, bu anlamda herkese büyük görevlerin düştüğünü söyledi. Kişilerin sağlıklarını koruyabilmek için olabildiğince dumanların olduğu bölgeden uzak durması ve yoğun dumanların olduğu saatlerde dışarı çıkmaması gerektiğini vurguladı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.