Harran’da Marul Yetiştiriliyor

Urfa Haberleri

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde Pamuk, mısır, dane, tahıl ürünlerinin yanında sera tarzı ürünlerde yetiştirilmeye başlandı.

Şanlıurfa’nın Harran ilçesinde Pamuk, mısır, dane, tahıl ürünlerinin yanında sera tarzı ürünlerde yetiştirilmeye başlandı.
 
Marul pek çok toprak tipinde yetişebildiği halde, en kaliteli ürün organik maddesi fazla, nem tutma kapasitesi yüksek ve drenajı iyi, derin tınlı topraklardan alınır. Kış bahar aylarında göbekli marul yaz aylarında sütlü fosforlu marul Harran"da yetişti konuya ilişkin olarak edindiğimiz bilgilere göre Harranlı çiftçilerin böyle bir ürüne yönlenmesi daha bir sonuç ve güzel bir kazanç elde edebilmesi için tarım danışmanların bilgisi dahilinde yapılmalı Harranlı çiftçiler pamuk, dane, mısır ve tahıl ürünleri dışında marul gibi ürünlerde yetiştirmeye başladı.
 
• Marul, büyüme periyodu boyunca aynı miktarda toprak nemini, yetiştiği ortamda bulmak ister.
 
• Tarlaya dikimden sonra eğer yağış mevsimi değilse, en geç 12 gün içersinde «ulama yapılmalıdır. Baş bağlama devresinin başından hasat sonuna kadar sulama aralıkları 8 günden daha uzun olmamalıdır.
 
• Çok sıcak havalarda sulama, mutlaka sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Aksi halde fizyolojik hastalıklara yakalanma olasılığı artar.
 
 
• Marul genelde elle hasat edilir. Hasat edilecek ürünü belirlemek tamamen deneyim işidir. Yetiştiricilik ürünün iklim isteklerine tamamen uygun şartlarda ve doğru ekim zamanında yapılıyorsa, çeşidin tipik özelliklerini sergilemesi beklenebilir. Bunlar: en, boy, göbek yapıp yapmadığı vs gibi özelliklerdir.
 
• Sıcak havalarda hasat edilen ürün çabuk solar, kalitesi düşük olur. Bu nedenle hasadın günün erken saatlerinde yapılması uygun olur.
 
 
Marul, form zenginliği en fazla olan sebzelerden biridir. Mevcut marul çeşitlerini pratik açıdan dört ana gruba ayırmak olasıdır.( NACİ ÇETİNDAĞ) 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.