Harran ovasında pamuk çiçek açtı

Urfa Haberleri

Şanlıurfa'da Nisan-Mayıs aylarında ekimine başlanılan pamukta ilk koza evresinde çiçek açmaya başladı.

Türkiye'de son 1,5 yılda lif pamuğun kilosunda yaşanan yüzde 100'e varan fiyat artışı, önemli üretim merkezlerinden Harran ovasında çiftçisinin yeniden ''beyaz altın''a yönelmesine yol açtı.

Harran ovasında her yıl Nisan-Mayıs aylarında ekimine başlanılan pamuk defalarca sulama, ilaç ve farklı evrelerden geçerek toplanmaya hazır hale geliyor. Yoğun bir işçilik isteyen ve yazın sıcak aylarda büyük bir emek verilen pamukta ilk koza için çiçek tutmaya başladı.

Ülke ekonomisi açısından önemli bir yere sahip olması nedeniyle "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, lifiyle tekstile, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ham madde sağlaması dolayısıyla stratejik ürünlerin başında geliyor.

Yarımcı mahallesinde pamuk çiftçiliğiyle uğraşan Vehbi Çetindağ, pamuklar ilk koza için çiçek tutmaya başladığını belirterek, “Pamuklarımız şuan itibariyle koza için çiçek tutmaya başladı. Darak dediğimiz çiçek tutma işleminden hemen sonra açan çiçeklerin bir kısmı koza haline geliyor bir kısmı ise dökülüyor ve bu Eylül ayına kadar bu şekilde devam ediyor. İçerisinde bulunduğumuz Haziran ayının daha çok sıcak olması ise pamukları daha iyi çalıştırıyor. Yaklaşık 10 - 11 sulama ihtiyacı olan pamuklarımız 3 ve 4’nciü sulamayı gördü. Pamuk açana kadar yapacağımız sulama darak tutma işlemini daha çok hızlandıracak. Eylül’ün sonlarında ise pamuk dallarına yüklenen kazaların pişmesiyle pamuklar açmaya başlayacak ve toplanmaya hazır hale gelecek 6 ay yetiştirdiğimiz pamukların toplanması ise 2 ayda bitiyor.” dedi.

Uzun bir süreçten sonda Eylül’ün ayında pamuk toplanmaya hazır hale geliyor

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.