Harran ovasında kuraklık endişesi

Urfa Haberleri

Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Harran ovasında kuraklık endişesi yaşanıyor.

Naci Çetindağ
Türkiye’nin önemli hububat üretim merkezlerinden Harran ovasında kuraklık endişesi yaşanıyor.
 
Türkiye’nin ikinci tahıl ambarı konumundaki Şanlıurfa’da, özelikle kuru tarımın yapıldığı alanlarda ilkbahar ve kış aylarında yeterli yağış düşmemesi sonucu ortaya çıkan kuraklık riskinin rekolte kayıplarına sebep olabileceğinden endişe ediliyor.
 
Meteoroloji İl Müdürlüğünden alınan verilere göre, geçen 2012 Kasım'da metrekareye 68,4 kilogram yağış düşerken bir sonraki yılın aynı ayında ise bu rakam 19,5 kilogram olarak ölçüldü. Bölgedeki yağış yetersizliği nedeniyle meraların gelişmemesi hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarda karamsarlık oluşturuyor.
 
30 yıldan beri tarımcılıkla uğraştığını söyleyen Ulucanlar köyünde oturan Mehmet Safi ise, "Ekim-kasım dönemlerindeki yağışın yetersiz olması, ayrıca iklim seyrindeki bu olumsuzlukların devam etmesi Harran ovasında yüzde 20'ler civarında verim kaybı olabileceği şeklinde endişelerimiz bulunmaktadır. Ocak ayında çok yetersiz yağış düştü. Şuanda ektiğimiz buğday ve arpa tam yeşermedi tarlaya yeterince yağmur düşmedi. Durum böyle giderse büyük zararlarla karşı karşıyayız tarım giderlerimiz çok rekolte düşük oldu mu çok büyü zararlarımız meydana geliyor”dedi.
 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.