Diyet tuzaklarını tanımak için Uzman Diyetisyen Billurcu'nun önerilerine dikkat

Urfa Haberleri

Şişmanlamamak için geç saatlerde aşırı kalori almaktan kaçınmak şişmanlamamak için alınacak ciddi önlemlerden biri.

Ayrıca, metabolizma hızınız normal olsa da, kilo vermek için çabalarken bazı şeyleri yanlış yapıyor olabilirsiniz. Diyet tuzaklarını tanımak için Uzman Diyetisyen Yasemin Billurcu'nun önerilerine dikkat!

‘Ne yesem yarıyor, su içsem bile yarıyor’ kalıp kelimeyi birçok kişi ya duymuştur ya da ifade etmiştir. Peki bu efsaneli sözcüğün gerçek bir anlamlılığı var mıdır?

Kilo problemi sonucunda birçok kişi uzman kişiden yardım almayıp yanlış diyet uygulamaya başlamaktadır. Bunun sonucunda sağlıklı bir kilo vermesi söz konusu değildir. Besin içerik dengesi (karbonhidrat, protein, yağ yüzdesi) ayarlanmamış bir programı uygulamak metabolizmayı bozmaktadır. Metabolizma bozulduğunda kişinin Bazal Metabolizma Hızı (BMI) düşer. Bazal metabolizma kişinin günlük harcamış olduğu enerjisinin % 65-75 ‘ini oluşturur. Sonuç olarak Bazal metabolizma hızının vücut metabolizma üzerindeki etkisi yüksektir.

Bazal metabolizmayı etkileyen durumlar nelerdir?

Metabolizma, yaşı genç bireylerde (15-30 yaş arası) daha hızlı çalışır

Adolesan dönemden sonraki her 10 yılda bir bazal metabolizma hızı % 3 oranında azalmaktadır.

Fiziksel aktivite azlığı metabolizmayı olumsuz etkilemektedir.

Cinsiyet durumunda ise erkeklerin metabolizma hızı bayanlara göre daha hızlı çalışır.

Bireyin vücut yağ oranı yüksek ise metabolizma hızı düşüktür.

Bazal metabolizma hızı mevsimsel değişikler gösterebilir. Kış döneminde metabolizma hızı düşer ve kilo alma oranı artar. Yaz döneminde ise metabolizma daha fazla çalışır

Yanlış diyet yapılması sonucunda bazal metabolizma hızı düşer.

Yanlış yapılan diyetlerin besin çeşitliliği yeterli olmayıp vücudu uzun süre aç bırakmaya zorlayan programlardır. Metabolizmayı bozan bu diyetlerde özellikle karbonhidrat miktarı düşük tutulmakta ve protein içeriği yüksek verilmektedir. Ama sağlıklı beslenmede hedef ‘kilo verme’ programı ise kesinlikle diyetten karbonhidratları tamamen çıkartılması doğru değildir. Her bireyin metabolizma hızı için belli bir oranda karbonhidrata ihtiyacı vardır. Eğer vücuda yeteri miktarda karbonhidrat alınmazsa, keton cisimcikleri oluşur ve daha sonra keton cisimcikleri parçalanarak asetona dönüşür. Bunun sonucunda bireyin ağzında kötü bir koku olmasına sebep olur. Bu durum devam ettikçe aminoasitler enerji metabolizmasına girer ve kas yıkımı gerçekleşir.

Kısacası kilo vermek veya hızlı vermek için vücut metabolizmanızı bozmayınız. Diyet Kişiye özeldir. Yanlış diyet programları uygulandığında kişide kilo problemlerine, halsizlik, saç dökülmesine, görme problemlerine, hipoglisemiye, kansere ve böbrek hastalıklarına zemin hazırlamaktadır. Bazen yanlış diyetlerde kilo verilebilir ama daha sonraki yaşam tarzınıza döndüğünüzde verilenden daha fazla alım olmaktadır.

Sonuç olarak ‘su içsem bile yarıyor’ kalıbı doğru değildir. Kişi yanlış beslenme programı uygularsa, kendini aç bırakırsa, yeterli ve ölçülü (karbonhidrat, protein, yağ) besin öğelerini vücuduna alamazsa sağlıklı kilo verimi Başarılı olmaz. Uygulanabilir tıbbi beslenme tedavisi için uzman diyetisyenlerden yardım alınız"şeklinde konuştu.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.