Çölyak hastaların fırın umudu

Urfa Haberleri

Normal ekmek yiyemeyen ve glütensiz ekmek de yapan fırın bulamayan sayıları 1000'i aşan Şanlıurfa’daki Çölyak hastaları, Haliliye Belediyesinin almış olduğu meclis kararı ile Glutensiz ekmek fırının açılmasını bekliyor.

Haliliye Belediye Meclisi, Nisan birleşiminde çölyak hastalarına yönelik bir işletme kurularak glütensiz ekmek üretilmesini karar aldı, aradan geçen 11 ayda herhangi bir çalışmanın yapılmaması Çölyak hastaların ekmek umutlarını bir başka bahar'a bıraktı.
Glüten içermeyen gıdalar ile beslenmek zorunda kalan Çölyak hastalarına sadece büyükşehir belediyesi 5 kilo un yardımı yapıyor fakat zaman zaman da glütensiz yiyecekleri bulmakta zorluk çekiyor. Konuyla ilgili bir çok çölyak hasta yakınları ‘’Belediyelerimizden bu konuda destek bekliyoruz. Çölyak hastaları için ya bir fırın kurulmalı ya da glütensiz ekmek üreten bir fırın belirlenmeli. Haliliye Belediyemize aylar önce bu konuyla ilgili başvurduk. Sağolsunlar ilgilendiler hatta yaklaşık 11 ay önce meclis kararı bile aldılar, fakat henüz bire çalışma görmedik " şeklinde konuştu.
Nisan 2016 tarihinde Haliliye Belediye Meclisinde çölyak hastalarına yönelik bir işletme kurularak glütensiz ekmek üretilmesini kararlaştırdı. O gün konuyla ilgili açıklama yapan Haliliye Belediye Fevzi Demirkol, çölyak hastalarının ekmek ihtiyaçlarını karşılamak için karar aldıklarını belirterek, "Şanlıurfa’da, bu ekmeği yapan hiçbir kuruluş yok. Biz sahada vatandaşlarımızla karşılaştığımız zaman kendilerinden dinledik. Bölgemizde bin 561 hasta var. Bunlara çeşitli kuruluşlarca un dağıtılmaktadır. Bu un, ekmek olmadıktan sonra vatandaşlarımızın ihtiyacını temin etmemektedir. Çölyak hastaları için özel ekmek üretmemizin mevzuata uygun olduğunu belirledikten sonra kendilerinden bu hususta bir talep istedik. Belediye içi işletme kurarak çölyak hastalarına ekmek üretmek istiyoruz” diye konuşmuştu.
Çölyak hastalığı nedir ?
Çölyak Hastalığı ince bağırsağın, GLUTEN adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Buğday, Arpa, Çavdar ve Yulaf gibi tahıllar GLUTEN içerir.
Alınan gıda, ince bağırsakta bileşenlerine ayrıştırılıp bağırsak mukozası üzerinden kana karışır. Vücudumuzun yeterince gıda alabilmesi, ince bağırsakta çok sayıda bulunan ve VİLLUS çıkıntıları olarak adlandırılan kıvrımlar tarafından sağlanır. Çölyak Hastaları glutenli yiyecekler tükettiklerinde bağırsak mukozasında alerji nedeniyle villus çıkıntıları ve kıvrımları tahrip olarak azalır ve küçülürler. Böylece bağırsak yüzölçümü gittikçe azalır ve alınan gıdalar emilemez hale gelir. Sonuçta beslenme yetersizliği, arkasından da hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Çölyak Hastaların Tedavileri
Çölyak hastalığının tek tedavisi GLUTENSİZ sıkı bir diyettir. Diyetin sıkı bir şekilde uygulanması ile düzleşen ince bağırsak yüzeyi normal şeklini ve işlevini tekrar kazanmaktadır. Çok az miktarda alınan gluten bağısaklardaki tahribatın tekrarlamasına neden olur.
 
Glutensiz sıkı bir diyetin uygulanması süesince Çölyak hastasının genellikle bir şikayeti olmaz. Beslenme tarzının değiştirilmesinin ardından genelde kısa b ir süre içerisinde şikayetler belirgin şekilde azalır. Şikayetlerin tamamen kaybolma süresi ince bağırsaktaki tahribat derecesi, hastanın yaşı, ve diğer faktörlere göre değişkenlik gösterebilir.
Gluten içeren gıdalardan kaynaklanan, hissedilebilir şikayetler çoğunlukla uzun süreler sonrası hatta bazen yıllar sonra kendini gösterir. Diyetin bozulması ya da terk edilmesi tedavi edilmesi çok daha zor olan ağır hastalıklara neden olabilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.