“Çiftçiler Borç Batağında Boğulmak Üzere”

Urfa Haberleri

Güneydoğu Anadolu bölgesinin tek geçim kaynağı olan çiftçilik iflasın eşiğine geldi. GAP çiftçisi sağlanan desteklemelerin masrafları karşılamadığını belirterek isyan etti.

Güneydoğu Anadolu bölgesinin tek geçim kaynağı olan çiftçilik iflasın eşiğine geldi. GAP çiftçisi sağlanan desteklemelerin masrafları karşılamadığını belirterek isyan etti.
Şanlıurfa’nın vazgeçilmez geçim kaynağı olan Pamuk, Buğday, Arpa ve Mısır gibi ürünlerin masrafları artarken yapılan desteklemeler çiftçinin alın terini silmesine yetmiyor.
Masraflarını en aza indirmeye çalışan Harranlı çiftçiler kimyevi gübre yerine hayvan gübresi kullanmaya başladı.
Tarım girdilerinin her yıl zamla artığını belirten Çiftçiler tarım ürünlerinin de gerilediğini vurguladılar.
“İFLASIN EŞİĞİNE GELDİK ÇOCUKLARIMIZ İL DIŞINDA MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ”
Topraklarını işleyemeyecek duruma geldiklerini belirten Halil Çiftçi, “Elimizdeki toprakları işletemeyecek duruma geldik. Bizim çektiğimiz sıkıntıları kimse bilmiyor sesimizi yetkililere duyuramıyoruz. Benim 10 nüfuslu bir ailem var ben tarlamda zarar ediyorum onlarda il dışında mevsim işçisi olarak çalışmak zorunda kalıyor oradan gelen gelir benim gelirimden daha iyi bende çalışmaya gitmek istedim kalp ameliyatı olduğum için gidemiyorum” dedi.
“BENİM İÇİN SON ÇIRPINIŞ”
Her yıl tarladan aldığı ürünün yaptığı masrafları kurtarmadığını vurgulayan Çiftçi, “ Her yıl tarladan aldığım ürün yaptığım masrafı kurtarmıyor. Kimyevi gübre kullanmayacağım yerine ahırlardan topladığım hayvan gübresini kullanacağım. Bu artık benim için son çırpınış şansımı deneyeceğim bu hayvan gübresi atmasında başarılı olursam önder çiftçi ben olacağım” dedi.
“GAP BÖLGESİNDE KALANLAR ZARARLI ÇIKTI”
Çiftçilerin hububat ve pamuk ekimi yapmadığını belirten Salih Kılıç Bölge çiftçinin artık kazanç için tarımcılık yapamadığını vurgulayarak şunları söyledi;
 “Bölge çiftçilerimiz artık kazanç için tarımcılık yapamıyor. Çiftçiler traktörüne mazot koyacak parası yok. Tarımcılık ekmek teknesi olmaktan çıktı. Arazilerimiz ata yadigarı olduğu için işletiyoruz. Kazanç etmediğimiz halde günden güne büyüyen zararlara rağmen işletmeye devam ediyoruz. Gap bölgesinde tarımcılık yapan çiftçilerin pek çoğu borç batağına düşmüştür. Göç edip başka şehirlerde çalışanlar karlı Gap bölgesinde kalanlar zararlı çıktı.”
“ÇİFTÇİLER BORÇ BATAĞINDA BOĞULMAK ÜZERE”
2002 Yılından bu yana yanlış tarım politikaları üretimin azalmasına neden olduğunu söyleyen Kılıç, “ Ürün yetersizliği nedeniyle üretim durma noktasına geldi. Fiyatlarda yükselmeye başladı. Tarım girdileri kimyevi gübre, mazot, ilaçlama yükselirken çiftçinin malı geriliyor. Bu tür sıkıntılardan dolayı artık tarım iflasın eşiğinde yüzüyor. Borç batağına düşen çiftçiler artık borç batağında boğulmak üzereler” dedi. 
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.