Çiftçi yağış sıkıntısı çekiyor

Urfa Haberleri

Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da kurak geçen sezon nedeniyle arazileri yeterince yağış alamadığı için yeterince gelişemiyor.

Türkiye'nin en önemli tarım merkezlerinden Şanlıurfa'da kurak geçen sezon nedeniyle arazileri yeterince yağış alamadığı için yeterince gelişemiyor.
 
Şanlıurfa bölgesinde yağışlar yetersiz olduğu için ekinler, beklendiği kadar boy vermedi.
 
Kurak geçen kentte, çiftçiler yağışları beklerken, yağan yağmurla birlikte ekinlerin de uzaması ve gelişmesi bekleniyor. Şanlıurfa merkez civarındaki ekinler, yağışların yetersizliği yüzünden gelişme kaydedemezken, Viranşehir ilçesi çevresindeki ekinler, merkeze oranla daha gelişme kaydetti. Mevsimin kurak olması sebebiyle ekinler tam anlamıyla çimlenmezken, bazı çiftçiler, sulama yoluyla ekinlerinin gelişmesini sağlamayı hedefliyor. Kazdıkları sondajlar sayesinde ekinlerini sulayan çiftçiler, her yıl kurak mevsimlerde aynı yöntemi denediklerini söylerken, yağışların da ekinler üzerinde çok etkili olduğunu söyledi. 35 yıllık çiftçi Osman Karakeçili yaptığı açıklamada, “biz yıllardan beri çiftçilik yapıyoruz, 5 yıl öncesine kadar ekinlerden fazla verim alamıyorduk çünkü, mevsim kuraktı. Baktık olmuyor, sondaj kazdık ve bu şekilde ekinlerimizin kurumasını engelliyoruz. Ama tabi Allah’ın rahmeti başkadır. Yağmur yağdığı zaman ekinler daha bereketli olur. Biraz daha bekleyeceğiz, yağmur yağmazsa sondajla ekinlerimizi sulayamaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.
 
Yağışların mevsim normallerine göre geç kaldığı belirtilirken, meteroloji genel merkezinden de yapılan uyarılara göre birkaç güne kadar yağış beklenmediği bildirildi. Şanlıurfa bölgesinde tarımla uğraşan vatandaşlar, bu zamanda yağacak yağmurun verimlerde de etkili olduğunu söylerken, şimdiden suya doyan ekinlerin Nisan yağmuruyla daha da geliştiğini ve bol verim alındığını kaydetti. Özellikle nisan ayında yağan yağmurun verim açısından önemli olduğunu söyleyen Karakeçili, “bu zamanda yağacak yağmur, ekinlerin gelişmesini sağlıyor ama Nisan ayında yağan yağış ise verimin yüksek olmasını sağlıyor. Şimdi yağışlar olsa ekinler kısa zamanda gelişir, kendini toparlar ve Nisan ayında yağan yağmurla birlikte verimi daha yüksek olur” dedi.
 
GÜBRELEME DE ÖNEMLİ
 
Ekinlerin sulanmasının önemli olduğu kadar gübrelemenin de önemli olduğu belirtilirken, aynı sezon içerisinde en az iki defa gübrelemenin ekinleri daha da geliştireceği belirtildi. Verim düşüklüğünün en çok da gübrenin yetersiz verildiğinden kaynaklandığını söyleyen Karakeçili, çiftçilerin sulama ve gübrelemeye dikkat etmesi gerekir dedi. Ekinlere gübre verildiği anda sulanması gerektiğine dikkat çeken Karakeçili, “ekinlere gübre verildikten hemen sonra sulama yapılmalı yoksa azot ekinleri yakar. Çiftçilerin, yağışlı günlere yakın zamanlarda gübreleme yapması lazım ya da kendi kazdıkları sondajlarla anında su vermesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.