Bilinçsiz Sulama İle Harran Ovası Yok Ediyor

Urfa Haberleri

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinin başında gelen Harran Ovası'nda bilinçsiz yapılan tarım faaliyetleri ve sulama nedeniyle ovaya verilen suyun bir kısmı Suriye'ye akıyor.

Geçtiğimiz hafta kuraklığın hakim olduğu Şanlıurfa’da bu yıl yağışların yetersiz olması nedeniyle Devlet Su İşleri, tarımsal sulama için 10 günlüğüne baraj kapaklarını açtı. Açılan su yine tahliye kanları ile Suriye akmayan başladı.

Ülkenin en çok tahıl, mısır ve pamuk üretiminin yapıldığı yerlerin başında gelen Harran Ovası, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında 1995 yılında suya kavuştu. Bölgede vahşi sulama yöntemi nedeniyle bazı alanlarda büyük su birikintileri oluşurken, suyun tahliyesi için drenaj kanalları açıldı. Açılan drenaj kanallarından su, Suriye'ye akıyor.

SUYUN GÖTÜRDÜĞÜ TOPRAKLAR SURİYE SINIRLARINA AKIYOR

Fırat’ın Harran ile bulmasıyla birlikte aradan geçen 27 yıl içersinde çiftiler bilinçsiz sulama nedeniyle araziler çoraklaştı. Suyun götürdüğü topraklar Suriye sınırlarına akıyor.

Harran Ovası, yanlış sulama nedeniyle yavaş yavaş çoraklığa teslim olduğu dikkatlerden kaçmazken çiftçilerin ise daha iyi ürün elde etmek için yaptıkları bilinçsiz sulama çoraklığa davetiye çıkarıyor.. Bilinçsiz sulamanın toprakta çoraklaşmaya ve taban suyunun yükselmesine neden olduğunu tarım yetkililerine bildirilmesine rağmen, vahşi ve bilinçsiz sulamadan dolayı araziler yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalıyor. Çoraklaşmaya karşı yağmurlama damlama dönemi geçişler başladı.

BİLİNÇSİZ SULAMA İLE HARRAN OVASI YOK EDİYOR

Kanaletleri kırıp ya da içine boru atarak, taşla bend yaparak arazilerine su almaya çalışan çiftçiler, hem Harran Ovasını yok ediyor hem de boşa akan su ile maddi kayıplar yaşatıyor. Devlet arazilerin çoraklaşmaması için milyonlarca lira harcayarak arazilerde biriken boşa akan suları yaptığı 5 bin kilometrelik drenaj kanallarında topluyor. Bu drenaj kanallarından akan sular sınırı aşarak Suriye topraklarına ulaşıyor. Suriye, Harran ve Akçakale bölgesinden gelen saniyede 40 metreküplük su ile yaklaşık 100 bin hektarlık alanda sulama yapıyor. Harran ve Akçakale bölgesinden Suriye topraklarına akan su da geçmiş yıllara göre artış gösteriyor.

SU ZENGİNİ BİR ÜLKE DEĞİLİZ

Sosyal medya hesabında Ova çiftçisini uyaran Eyyübiye Tarım ve Orman İlçe Müdürü İsa İzgi ,”Su Zengini bir Ülke değiliz . İklim kurak ve yağışlar yetersiz. Bitkinin su ihtiyacı kadar suyu toprağa verelim. Toprağınızın verimli tabakasını suyla yıkayıp toprakların çoraklaşmasana sebep oluyorsunuz . Ayrıca bu suda tüm üreticilerin hakkı var. Fazla suyu kullanarak tarlarınızdan tahliyelere suyu bırakırsanız israfa ve kul hakkına girmiş okursunuz. Birileri suyu tahliyelere aktırken birilerinin ürünü susuzluktan kuruyor. Lütfen bu israfın önüne geçelim. İsraf haramdır. Bir an önce Vahşi (Salma) sulama sisteminden yağmurlama ve damlama sulama sistemine geçilmelidir”diye belirti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.