Başsavcı Doğan, Türkiye'de 2 Bin 148 kişi hayatını kaybetti

Urfa Haberleri

Şanlıurfa Valiliği, GAP BKİ Başkanlığı ve Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı arasında yürütülen Gelecekte Bende Varım projesi kapsamında Mehmet Akif İnan Konferans Salonu’nda “Madde Kullanımının Önlenmesinde Tedavi Yöntemleri” konulu seminer düzenlendi. Ruh Sağlığı Uzmanları Uzman Dr. Mehmet Bayın, Uzman Dr. Enis Sargın ve Uzman Dr. İbrahim Karakaya’nın konuşmacı olarak katıldığı seminerin açış konuşmasını yapan Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, Denetimli Serbestlik Müdürlüğünün yaptığı faaliyetler hakkında bilgi verdi.

Uyuşturucu kullanımının önlenmesi için yapılan çalışmalara değinen Başsavcı Doğan; “Birleşmiş Milletler raporunda Dünyadaki uyuşturucu kullanımı oranı 15-64 yaş arasında yüzde 5,2 olduğunu, yaklaşık 247 milyon kişinin uyuşturucu kullandığını belirtmiştir. Aynı oran ülkemizde yüzde 2,7 olarak gerçekleşmiş, yani bir milyon üçyüz bin vatandaşımız Türkiye’de uyuşturucu kullanmaktadır. Ülkemizde özellikle genç yaşta uyuşturucu kullanım oranının Avrupa ortalamasına göre 10 kat daha düşük olduğu da görülmektedir. Tüm bunlara rağmen 2007 ile 2016 yılları arasında yapılan araştırmada sadece uyuşturucu kullanımı nedeniyle ülkemizde 2148 kişinin hayatını kaybettiği tespit edilmiştir. Ölümlerin yanında kullanıcıların ailelerine ve çevrelerine verdikleri zarar büyük bir sorun olarak ortaya çıktığı görülmektedir.
Tüm dünyada büyük bir sorun haline gelen madde kullanımı ve bağımlılığının toplum –aile -birey üçgeninde hayatı ve kurumları etkileyen çok ciddi bir sorundur, çok yönlü boyutları olan bu sorun ile başarılı bir mücadele için bilimsel temeller üzerinde konuyla ilgili tüm tarafların bilinçli desteğine ihtiyaç duyulmaktadır, madde kullanımı önleme amaçlı eğitici ,bilgilendirici, farkındalık arttırmaya yönelik hazırlanacak programlar,ulusal politikalar çerçevesinde ve temel insan hakları doğrultusunda ilgili tüm tarafların ;devlet ,ilgili kuruluşlar, üniversiteler, medya,bilim insanları,eğitimciler ve ebeveynlerin ortak sorumluluğudur,bilimsel destek eşliğinde olumlu modellerin işlenmesi gerekmektedir” dedi.
Uyuşturucu kullanımının önlenmesi için neler yapılması gerektiğine dikkat çeken Doğan, şöyle konuştu; “Öncelikle devletin kişilerin uyuşturucuya kolayca ulaşmasının önüne geçilmesini sağlaması gerekmektedir. Bununla ilgili olarak yasalarımızda yaptırımlar öngörülmüş ve tüm kolluk birimleri ile diğer kamu kurumları uyuşturucu ile mücadele konusunda net bir şekilde yetkilendirilmişlerdir.
Uyuşturucu ile mücadele için toplumun her katmanının mücadeleye katılımının sağlanması şarttır. Bugünkü toplantımızda bir nevi aynı zamanda bu amaca hizmet eden bir toplantıdır.
Hastalık seviyesinde uyuşturucu kullananların tedavisi önemli bir sorundur. Bugün hocalarımız bu konuda bizleri aydınlatacaklardır.
Uyuşturucu ile mücadelede bir diğer sorun sosyal medya ve basının etkili bir şekilde kullanılmasıdır. Gördüğümüz kadarıyla ülke genelinde ve Şanlıurfa’da basınımızın uyuşturucu kullanımı konusundaki duyarlılığı en ileri seviyededir. Şuanda basın mensuplarımız bugün ki toplantıyı kamuoyuna aktarabilmek için yine aramızdadırlar.
Uyuşturucuyla mücadelede devlet, toplum, STK, basın ve bireyler bir koordinasyon içerisinde birlikte aynı amaca ulaşmak için güç birliği yaparak hareket etmeleri de sorunun çözümünü kolaylaştıracak önemli bir etkendir.
Uyuşturucuyla mücadele için ülkemizde uyuşturucuyla mücadele kurulları oluşturularak sorunun çözümü için tüm ülke genelindeki veriler ve bilgiler toplanarak düzenli olarak çözüm yöntemleri değerlendirilmektedir.
Dünyadaki uyuşturucu sorununun büyüklüğüne rağmen ülkemizde Dünyaya oranla daha düşük bir uyuşturucu kullanımı olduğunun bilinmesinde fayda vardır. İrdelendiğinde bunun sebebinin uyuşturucuyla mücadele konusundaki kararlılığın yanında, ülkemizdeki aile yapısının güçlü oluşu, manevi değerlerin yüksek oluşunun önemli bir yer tuttuğu görülmektedir. Bugün uyuşturucuyla mücadelede tedavi yöntemleri konusunda bizleri bilgilendirmek üzere aramızda bulunan değerli Ruh Sağlığı Uzmanlarımız Uzman Dr. Mehmet BAYIN, Uzman Dr. Enis SARGIN ve Uzman Dr. İbrahim KARAKAYA’ya ve siz değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum. Çalışmamızın herkes için yararlı olmasını ve ilimize katkı sunmasını diliyorum”
Daha sonra Uzman Dr. Mehmet Bayın, Uzman Dr. Enis Sargın ve Uzman Dr. İbrahim Karakaya tarafından katılımcılara “Madde Kullanımının Önlenmesinde Tedavi Yöntemleri” hakkında bilgiler verildi. Toplantıya Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Sadi Doğan, Ceza İnfaz Kurumları Savcısı Fatih Çam, Cumhuriyet Savcısı Tacettin Kabatepe , kamu kurum ve sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.