“Alışkanlıklar Kolayca Değişmiyor”

Urfa Haberleri

Şanlıurfa’da her yıl tehlikeli serinleme ve kanallarda yüzme nedeniyle onlarca kişi hayatını kaybederken, başlatılan projelere rağmen çocuklar alışkanlıklarından vazgeçmiyor.

Şanlıurfa’da her yıl tehlikeli serinleme ve kanallarda yüzme nedeniyle onlarca kişi hayatını kaybederken, başlatılan projelere rağmen çocuklar alışkanlıklarından vazgeçmiyor.
 
Türkiye’nin en sıcak illerinin başında gelen Şanlıurfa’da çocuklar, kanal, göl ve süs havuzlarında serinliyor. Bunaltıcı sıcaklardan korunmak için tehlikeli yerlerde yüzen çocuklara yönelik onca proje başlatılırken, çocuklar yıllardan beri alıştıkları yüzme biçiminden vazgeçmiyor. Büyükşehir, İlçe Belediyeleri ve Emniyet Müdürlüğü çeşitli projeler başlatmasına rağmen çocukların hala tehlikeli yerlerde serinlemesi bir psikolojik sorun olarak değerlendirildi. Uzmanlar, çocukların alışkanlıklarından vazgeçmekte zorlandıklarını, ailelerin ise bu konuda yeterince uyarı yapmadığını söyledi.
 
“CEZAİ YAPTIRIM UYGULANSIN”
 
Tüm projelere rağmen, çocukların hala tehlikeli yerlerde yüzmeye devam etmesinin önüne geçmenin tek yolunun ceza olduğunu söyleyen vatandaşlar, süs havuzları veya şelalelerde yüzen çocukların ailelerine cezai yaptırım uygulanmasını istedi. DSİ kanallarında yüzmenin önüne geçmek için cezaların uygulanmaya başlamasıyla birlikte kanala girme oranının ciddi anlamda düştüğünü belirten İshak Gündüz, aynı uygulamanın süs havuzu ve şelalelerde yüzenler için de uygulanmasını isteyerek, “başka bir yok, tek çözüm cezadır. Bizim insanımız caydırıcı cezalar görmeden veya bedel ödemeden bazı alışkanlıklarından vazgeçmiyor. Geçen seneye kadar kanallarda boğulma olayları çok yaşanıyordu. Cezai yaptırım uygulandıktan sonra insanlar geri çekildi. Şimdi aynı uygulamanın süs havuzlarında yüzenler için de yapılmasını istiyoruz. Bu şekilde olursa çocuklar ancak o zaman bu tür yerlerde yüzmekten vazgeçer” diye konuştu.
 
“PROJELER YETERİNCE TANITILMIYOR”
 
Başlatılan projelerin yeterince tanıtılmadığını düşünenler de var. Kent merkezinde belediyeler ve Emniyet Müdürlüğü tarafından başlatılan projelerin tanıtılmaması nedeniyle çoğu kişinin projelerden habersiz olduğunu söyleyen İbrahim Parlak, “kesinlikle en büyük suç ailelerde çünkü aileler çocuklarını bu tür yerlere göndermemeli ama başlatılan projeler de yeterince halka tanıtılmıyor. Eğer projeler vatandaşlara tanıtılıp, koşullar anlatılsa bu tür manzaralar eminim ki azalacaktır” dedi.
 
“ALIŞKANLIKLAR KOLAYCA DEĞİŞMİYOR”
 
Bu duruma neden olan sorunun alışkanlık olduğunu söyleyen uzmanlar, alışkanlıkların değişmesi için büyük emeklerin harcanması gerektiğini söyledi. Çocukların bilinçlendirilip, tehlikenin farkına varmasının sağlanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, zaman içerisinde çocukların bu tür alışkanlıklarından vazgeçeceğini söyledi. Yıllarca süs havuzu ve şelalelerde yüzen çocukların bu tür durumları alışkanlık haline getirdiğini söyleyen uzmanlar, bu durumda en büyük görevin ailelere düştüğünü söyleyerek, her ailenin kendi çocuğuna sahip çıkması gerektiğini dile getirdi.
 
Tehlikeli serinlik nedeniyle hayatını kaybedenlerin yanı sıra, yaralanan, hatta sakat kalanlar bile oluyor. Bu olayları anımsatan uzmanlar, alışkanlıkların değişmesi için herkesin fedakarlık göstermesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.