Asfalt şehirleşme kültürü adına en ilkel görüntüdür zannımca. Şehirlerarası karayolları, otobanlar için bahsetmiyorum, nefeslerimizi tükettiğimiz şehirlerimiz yaşam alanlarımız için diyorum ne kadar asfaltsızlaştırılırsa o kadar huzur soluyacağımıza inanıyorum.
Öncelikle belediyelerimizin gördüğümüz ve göremediğimiz tüm çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum ancak bu haşimiye bölgesindeki asfaltın bana çok itici geldiğini de söylemek zorundayım.
Fakıbabayı anmadan edemiyeceğim ki o bu anlamda tamda bir şehirleşme doktoru idi. Yaptığı o kadar yeniliklerin en önemlilerinden biri de bu idi. Kara asfaltı hayatımızdan olanca uzağa göndermeye çalıştı. Eyyübiye’den Şıhmaksuda birçok sokak onunla çamurdan ve karanlık, yamalı asfalt manzaralarından kurtuldu. En önemlisi özellikle köprübaşından sonraki eski Urfa’mız için birçok şeyler yaptı. Yolları küçük taşlar, kaldırımları da orjinal taşlarla döşedi. Gerek biz Urfalılar gerekse dışarıdan gelenler bu otantik görüntüyle profesyonel bir şehircilik yönetimi ve huzur buldular.
Şimdi eskiye dönüşü görüyorum Haşimiye’de. Aylardır ağır aksak süren bu gereksiz çalışmalar zannımca hem israf hem de görüntü kirliliği olacak maalesef. Ve şuna da inanıyorum ki çok kısa bir zaman sonra Fakıbaba’nın da uğraşıp ta yapamadığı trafiğe kapatma olayı ve o taşlara geri dönüş gerçekleşecektir.
Ben bir Urfalı olarak şu an ve uzun zamandır Köprübaşından aşağı özellikle ailemle inesim yok. Oysa trafiğe kapanmış, otantik ve daha temalı bir eski Urfa izlenimi oluşturulabilse gurur duyarak gezerbilirdik heralde.
Mesele ulaşım deniyor çok basit eski tarz bir tramvay yeterli olurdu. Ve buda ancak yaşlı ve ya ihtiyacı olanlar için olurdu. Kim ışıltılı ve nezih bir yürüyüş yapmak istemez şehrinde. Maalesef bu hali ile pek cazip gelmiyor bana. Esnaf ta aslında farkında olsalar bu şekli ile eski Eminönü gibi ucube bir manzara içinde olduklarını anlarlardı araç trafiğine kapanması gerektiğinin önemini oraların.
Yapacak bir şey yok izliyoruz. Ve bir ileri iki geri gitmemek adına endişeleniyoruz Urfa adına. Gerek eski Urfa gerekse merkezimizde yıl oldu yıkımlarının dışında bir şey göremediğimiz kıymetli alanlarımız adına neler yapılacağını…
Saygılarımla… 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49