Öne Çıkanlar urfa urfahaber Şanlıurfada Yağmur Bereketi ümgeneral Koç Şanlıurfada tesisi

Bu haber kez okundu.

Mevsimlik Tarım İşçilerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi
Adıyaman Valiliği, Harran Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilciliği işbirliği ile müşterek yapılan “Şanlıurfa ve Adıyaman’da Yürütülen Mevsimlik Tarım İşçilerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırması” sonuçları ve geliştirilen programların sektörlerle paylaşım toplantısı Adıyaman Grand İsias Otelde yapıldı.
Toplantıya Adıyaman Vali Vekili Murat SÜZEN, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul HUQUE, Adıyaman üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Talha GÖNÜLLÜ, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil MUTLU, kamu kurum ve kuruluşların amirleri ile sivil toplum kuruluş temsilcileri katıldı.
Harran Üniversitesinin kurulduğu tarihten bugüne sadece yüksek sunan bir kurum olmadığını, yaptığı araştırmalar ve önderlik ettiği programlarla bölgenin gelişmesinde önemli bir rol üstlendiğini vurgulayan Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil MUTLU “Özellikle kadınların, çocukların ve mevsimlik tarım işçilerinin daha büyük tehlike altında olmaları nedeniyle, bu gruplara yönelik özel hizmet programları geliştirilmesi gerekmektedir. Harran Üniversitesi olarak Binyıl Kalkınma hedefleri doğrultusunda mevsimlik tarım işçilerimizin anne ve bebek ölümlerinin önlenmesi için sorunların en fazla yaşandığı grupları saptayarak onların ihtiyaçlarına uygun programlar geliştirmek gerekmektedir. Yapılması gereken çalışmalara yol göstermesi amacıyla Şanlıurfa ve Adıyaman İl Merkezlerinde “ Mevsimlik Tarım İşçilerini ve Ailelerinin İhtiyaçlarının Belirlenmesi Araştırmasını” yürüterek, 2012 yılı Mayıs ayında bu araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştık ve öneriler doğrultusunda müdahale programları geliştirmeye başladık. Bugünde yapacağımız toplantı ile araştırma sonuçlarını paylaşıp, yapılması gerekenleri hep birlikte tartışacağız,” dedi.
Mevsimlik tarım işçilerinin Türkiye’de önemli bir sosyolojik olgu olduğunu kaydeden Adıyaman üniversitesi Prof. Dr. Mustafa Talha GÖNÜLLÜ ise şunları söyledi: “BM Çalışma Teşkilatının rakamlarına göre, bu sektörde diğer sektörlere göre insan kaybı yönünden, insan sağlığına etkileri yönünden daha fazla ve daha yüksek olumsuzlukların görülüyor. Biraz gözden kaçmış bir sektör gibi gözüküyor. Bu konuda yapılacak işlerin olması veya hakikaten böyle bir toplantının yapılmış olması doğrusu önemli sonuçlar doğuracaktır düşüncesindeyim.”
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye Temsilcisi Dr. Zahidul HUQUE ise konuşmasında, “ Türkiye’deki tarım işçiliğinin yaklaşık yüzde ellisi olan mevsimlik gezici tarım işçilerimizin sorunlarını iki boyutta ele alınması gerektiğini belirterek, birincisi mevsimlik tarım işçilerimiz ülkenin gelişimine büyük bir katkı sağlıyor. Diğer taraftan da evrensel sağlığa ulaşım ve evrensel haklara ulaşım gibi konularda emeklerinin  karşılığını alamadıklarını gözlemliyoruz. Böyle bir konuda farkındalık yaratılması amacıyla başlatılan bu girişimden dolayı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bu çalışmaya sadece Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu değil, geçen yıl Hollanda Üniversitesi de bu çalışmaya uluslararası boyutta destek veren bir kurum oldu.  Bu gibi güçlü ortaklıklarla çalışmalarımızın daha da güçleneceğini düşünüyorum,” dedi.      
Tarımsal üretimin yaygın olduğu ülkemizde, mevsimlik tarım işçilerinde anne-çocuk sağlığı sorunları başta olmak üzere, kaza ve yaralanmaların daha fazla olduğunu kaydeden Vali Vekili Murat SÜZEN ise konuşmasında “Mevsimlik tarım işçilerimiz gittikleri yerlerde kentsel alanlara uzak yaşamaları nedeniyle başta sağlık olmak üzere diğer sosyal hizmetlere erişimde de zorluk çekmektedirler. Bugün bir araya gelmemizin, günlük yaşantılarını çalışmak için il dışında geçirecek olan mevsimlik tarım işçilerimiz ve ailelerinin gitmiş oldukları yerleşim yerlerinde zorunlu ihtiyaçlarına ve sağlıklarının idamesini sürdürebilmek için gerekli sağlık ve diğer sosyal hizmetlere erişimine katkı sağlamaktır. Mevsimlik tarım işçilerimizin sorun ve sıkıntılarının çözümü ile onlara istihdam imkanlarının artırılması noktasında çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. İlimizde dışarıya giden tarımsal mevsimlik göçü en aza indirmek için sulama projelerine büyük önem veriyoruz. Devam eden sulama projelerinin tamamen hayata geçirilmesi ile birlikte kuru ve geleneksel tarımdan sulu ve modern tarıma geçiş sadece üretim artışı ile kalmayacak, bölgeler arasındaki gelişmişlik farkı en aza indirilecek, kırsal alanda verimlilik ve istihdam imkanları artacak ve ilimizden dışarıya giden tarımsal mevsimlik göç azaltılmış olacaktır,” dedi.
Konuşmalardan sonra Dr. Gökhan YILDIRIMKAYA tarafından Binyıl Kalkınma Hedefleri kapsamında mevsimlik tarım işçilerine yönelik programlar ve Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Şimşek tarafından ise Şanlıurfa ve Adıyaman’da yürütülen mevsimlik tarım işçilerinin araştırma sonuçlarını ve yürütülen çalışmalar sunuldu.   

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner24

banner49